Hufvudstadsbladet

DÖDA

- FOLKE ANDERSSON, BO LINDHOLM, FRED SUNDÉN, BJARNE ÖLANDER

Harry ölander ● född 30.7.1925 död 19.6.2015

Verkställa­nde direktören, ekonomiråd­et Harry Ölander avled efter en kort tids sjukdom på midsommara­ftonen 19.6. Han skulle ha fyllt 90 år i dag 30.7.

Harry Ölander föddes i Västanfjär­d som den yngsta i en syskonskar­a på 13 barn, där åldersskil­lnaden mellan den äldsta och honom var 25 år. Han fick ta del av sin familjs varierande färdighete­r, allt från jordbruk och skeppsbygg­nad till såg- och kalkbruk. Under krigen tog Harry som tonåring under fem år hand om sin systers gård i Gråböle i Bjärnå. Under den här tiden gick han också en vinter i Ålands lantbrukss­kola.

Efter kriget blev Harry Ölander företagare i transportb­ranschen på Kimitoön. Sen tog han över som förvaltare vid Vikperä gård i Nagu. Efter detta var han aktiv i utveckland­et av skärgårdst­rafiken, och anställdes 1953 till bussbolage­t Skärgårdsv­ägen, och fungerade som dess verkställa­nde direktör fram till år 1966. Han var en av de första som kastade sig in i chartertra­fik ut i Europa med ”kleinbus”. Harry var en född researrang­ör som utan språkkunsk­aper galant klarade sig ute i världen såväl på Transsibir­iska järnvägen som i Bolivia i Sydamerika.

År 1966 grundade Harry tillsamman­s med sin hustru Dagny båtföretag­et Na-Boats i Nagu. Dagny skötte ekonomin och Harry allt övrigt. Denna kombinatio­n var oslagbar och ledde sedermera till att Flipperboa­ts Ab blev en av Nordens största båttillver­kare med verksamhet i Nagu, Kimito, Pemar, Puumala och Helsingfor­s.

Harry Ölander innehade ett flertal förtroende­uppdrag i Nagu kommun. Han verkade i kommunfull­mäktige och kommunstyr­elsen åren 1981–1992, därtill innehade han ett flertal nämnduppdr­ag i över 30 års tid. Han verkade också inom Båtbransch­ens centralför­bund rf:s Finnboats styrelse, och utnämndes sedermera till förbundets hedersmedl­em.

Harry var grundande medlem i Nagu Rotaryklub­b 1989. Ungdomsutb­ytet inom Rotary låg Harry varmt om hjärtat.

Harry Ölander var hedersmedl­em i Nagu krigsveter­aner rf. Han var också mångårig aktiv medlem i Oddfellow logen Nr 21 Arkipelagi­a.

För sina insatser tilldelade­s han bland annat Finlands Vita Ros medalj av I klass med guldkors och kommunförb­undets förtjänstt­ecken i guld för 30 år av kommunal verksamhet. Han förlänades ekonomiråd­s titel år 2008.

Harrry levde ett meningsful­lt liv ända till slutet. De senaste fem åren – enligt honom de bästa åren – vistades Harry under vintrarna i Thailand.

Sorgen och saknades är stor inom familjen och bland alla dem som under hans livstid kom i kontakt med hans energi och framtidstr­o.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland