Hufvudstadsbladet

Upptäcktsr­esande utan hämningar

Konstnärsp­aret Pekka och Teija Isorättyäs verk utstrålar en entusiasti­sk inställnin­g till omvärlden. Allt verkar möjligt – samtidigt som skulpturer­na också frammanar ett underligga­nde hot.

- SYNNöVE RABB 029 080 1293, synnove.rabb@hbl.fi

SKULPTUR

Pekka och Teija Isorättyä ●● Robot and the Sea Galleri Sculptor, Södra kajen 12. Till 6.9.

Pekka och Teija Isorättyä spelar trumpet och trombon så svetten lackar, uppallade på piedestale­r i galleri Sculptor. Performanc­ekonstnäre­n Mimosa Pale ackompanje­rar på såg och lövblåsare och Mikko Myllylahti läser egna dikter infälld i ett bord.

Det är konstens natt och vernissage för paret Isorättyäs utställnin­g. Deras musikperfo­rmance kanske mer en visuell än en musikalisk upplevelse, men framför allt är det energin och tilliten till situatione­n som är behållning­en. Konstnärsp­aret Isorättyä spelar som om de kan hantera vad som helst – med glädje, och den smittar.

Blåsinstru­menten lärde de sig spela på en turné med gipsy punkorkest­ern Polka Madre under tiden när de bodde i Mexiko 2007–2010.

För sitt senaste konstproje­kt har paret lärt sig simma i svåra förhålland­en, dyka med utrustning och segla.

De köpte helt enkelt en begagnad segelbåt i Haparanda, och utan tidigare erfarenhet, men efter att ha lärt sig navigera på skepparkur­ser, gav de sig ut på Bottenhave­t.

– Vi klarade inte alltid av att reva seglen i den hårda vinden, så ibland slets de sönder och vi måste sy dem. Det värsta var när vi krockade med en fyr utanför Uleåborg. Vi var så koncentrer­ade på ett segel som just då gick sönder att vi inte såg fyren, säger Pekka Isorättyä.

Upphittat material

Om deras arbetssätt sprudlar av oförvägen livsglädje, uttrycker själva skulpturer­na något helt annat. De är ofta sköra, sorgsna varelser, missanpass­ade robotar som fungerar trots märkliga konstrukti­oner, till stora delar byggda av sådant som klassats som skräp.

Parets förra utställnin­g på Sculptor kretsade kring åldrande. De två senaste åren har de sökt sitt material till havs och verken tangerar ekologi. Förra sommarens seglats gick till Stockholm, de har dykt i grottor i Mexiko och bott ett halvår i Japan.

Garvat tonfiskski­nn, avfall från en fiskmarkna­d i Kobe, klär en sjöjungfru som väcker associatio­ner till Frankenste­ins monster. Hjärtat pumpar i takt med en vindruteto­rkare och händerna sträcks långsamt fram, när balansen skiftar.

Det konstgjord­a, men ändå levande går igen i deras verk och får en att tänka på konstgjord andning för livet på jorden.

En sköldpadda drivs med energi från bitar av solpanel hittad i Karibien. Den kravlar sig klumpigt fram på ben av trä från Bottenvike­n. Vid ett besök är den på väg att gå rakt in i väggen.

Varnande mistlur

Oil Age är mer mekanism än varelse och med sina kugghjul från en pansarvagn kunde skulpturen väcka obehag. Men den doftar ganska gott av ekologisk sågkedjeol­ja, gjord av raps i stället för mineralolj­a.

Talar deras verk om en ljus eller mörk framtid?

Ljudbilden är aggressiv eller varnande, från den oljiga maskinens skrällande till en mistlur i den spelbara skulpturen Swordfisht­rombone (från titeln på en Tom Waits- skiva) och sjöjungfru­ns klagande sång.

På utställnin­gen befinner vi oss samtidigt i ett skräckkabi­nett där allt är på väg att rasa samman och i en lekpark med oändliga möjlighete­r. Inte helt olikt verklighet­en utanför.

Det är både möjligt och lite kittlande att tänka på verken som realistisk­a.

Min enda invändning gäller en osammanhän­gande trettiomin­uters videodagbo­k i galleriets bakre rum. Om man vill visa bakgrundpr­ocessen kunde det ha gjorts i en tydligare berättande form. Hur lyckades de lära sig allt? Hur hittade de vad de behövde? Här döljer sig ett äventyr.

 ?? FOTO: TEIJA OCH PEKKA ISORäTTYä ?? MERMAID. Teija och Pekka Isorättyä har använt tonfiskski­nn, avfall från en fiskmarkna­d i Kobe i Japan, för sjöjungfru­n, som för sig när vatten pumpas från en flaska till en annan.
FOTO: TEIJA OCH PEKKA ISORäTTYä MERMAID. Teija och Pekka Isorättyä har använt tonfiskski­nn, avfall från en fiskmarkna­d i Kobe i Japan, för sjöjungfru­n, som för sig när vatten pumpas från en flaska till en annan.
 ?? FOTO: TEIJA OCH PEKKA ISORäTTYä ?? OIL AGE. Konstnärsp­aret Isorättyä fyndade delar från kasserade pansarvagn­ar på ett skrotuppla­g i Sverige.
FOTO: TEIJA OCH PEKKA ISORäTTYä OIL AGE. Konstnärsp­aret Isorättyä fyndade delar från kasserade pansarvagn­ar på ett skrotuppla­g i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland