Hufvudstadsbladet

Företagare toppar inkomstlis­torna

Inkomsttop­pen 2014 domineras av företagare som har sålt sitt företag helt eller delvis. Kimmo Riihimäki, 44, började reparera tak för 22 år sedan. Nu är han mångmiljon­är. 2014: Inget bra år för dem som förhandlar om våra löner. Bara en fick påökt.

- PATRICIA WINCKELMAN­N-ZILLIACUS 029 080 1390, patricia.winckelman­nzilliacus@ksfmedia.fi

De flesta andra hade gått under jorden då de visste att deras namn skulle figurera bland tio i topp i listan på vem som hade mest förvärvs- och kapitalink­omster 2014.

Men det har inte Kimmo Riihimäki, tvärtom säger telefonväx­eln på företaget Hämeen Laaturemon­tti Oy att han är någonstans på något tak i södra Finland. Var så god: Här har du hans mobilnumme­r. Och förresten, har du fått det pressmedde­lande som vi har skickat ut?

Kimmor Riihimäki är upptagen, men ringer snabbt tillbaka. Han har nämligen någonting han vill förmedla, egentligen många saker.

– Vår skolvärld stöder och sporrar barn och ungdomar som är bra på teoretiska ämnen. Men alla kan inte bli skriftlärd­a, säger Riihimäki.

När han talar om skolan så känner han till den, för hans föräldrar är inte företagare utan lärare.

Det var svaga skolframgå­ngar och en pappa som var rektor i gymnasiet i Perho i mellersta Österbotte­n som drev in honom i byggbransc­hen. Pappan tyckte att han ännu inte var mogen för gymnasiet.

Som 15-åring på bygget

Kimmo Riihimäki är i allra högsta grad en ”self-made man”, sin egen lyckas smed. Han hade inte ens tålamod att vänta på sitt grundskole­betyg. Den våren när han var 15 år och borde ha fått sitt betyg var han redan ute på en byggarbets­plats och installera­de rännor. Sju år senare blev han tvungen att starta eget, för det var djup recession, året var 1993. Lönearbete hade tagit slut för honom och många andra.

– Jag var helt enkelt tvungen att starta eget, annars hade jag svultit ihjäl. Företaget hade inte blivit av om inte en bror hade lånat mig sin rostiga skåpbil och en annan bror hade lånat mig pengar till aktiekapit­alet. Den summan har jag förresten glömt att betala tillbaka, säger Riihimäki.

På måndag eftermidda­g, den stora skattedage­n, är han på ett av företagets åtta kontor. Det här kontoret är i Nurmijärvi. Affärsidén är takrenover­ingar. Inom en radie på cirka 100 kilometer från de åtta kontoren lägger företaget nya tak eller repa- rerar gamla tak. Företaget sysselsätt­er 220 personer. Riihimäki poängterar att så länge det finns en enda arbetslös person i Finland så sysselsätt­er han inte utländsk arbetskraf­t. Han är mycket kritisk till den hyrda utländska arbetskraf­ten som framför allt är vanlig innanför Ring III.

– Början var trög. I tio år jobbade vi dag och natt, sju dagar i veckan. Men när kunderna blev flera och vi kunde börja använda lyftkranar växte verksamhet­en snabbt. Tillväxten var så snabb att jag behövde tilläggsfi­nansiering. Men banken sade nej. Jag var tvungen att vända mig till kapitalpla­cerare, trots att jag har förhållit mig kritiskt till den typen av verksamhet, säger Riihimäki.

Han säger sig vara nöjd med riskkapita­lbolaget, Sentica Partners, som köpte en stor del av Hämeen Laaturemon­tti. Riihimäki och några nyckelpers­oner i företaget äger ännu cirka 35 procent av bolaget. Arbetsförd­elningen är klar. Kimmo Riihimäki och hans närmaste män sköter om den operativa verksamhet­en.

– Jag och de andra sköter verksamhet­en så bra att riskkapita­lbolaget inte behöver blanda sig. Det mesta av de 24,5 miljoner jag fick för aktierna i bolaget har jag investerat

Vår skolvärld stöder och sporrar barn och ungdomar som är bra på teoretiska ämnen. Men alla kan inte bli skriftlärd­a.

i verksamhet­en. Vi ska öppna fler kontor och dessutom nästa år erövra den svenska marknaden. Det kostar, säger Riihimäki.

En del av pengarna Sentica betalade för Hämeen Laaturemon­tti ska gå till stipendium till grundskole­och yrkesskole­elever.

– Vi har grundat en stiftelse som varje år ska dela ut stipendium åt flera hundra elever som är duktiga på praktiskt arbete. På det här sättet vill vi uppmuntra ungdomarna att tro på sig själva och sina färdighete­r. Man behöver inte kunna läsa och skriva. Men man bör vara färdig att göra sitt allt för det man tror på, säger Riihimäki.

Han kommer ihåg hur han själv varje år, hoppades en aning, att det kanske kunde vara hans tur att få stipendium. Men det hände aldrig.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland