Hufvudstadsbladet

AKP firade valseger som om Turkiet vunnit VM-guld

Storsegern för AKP i Turkiets nyval kom som en kalldusch för hälften av väljarna. AKP är åter ensamma herrar på täppan. Slokörade förlorare tvingas till en bitter eftervalsa­nalys. Men AKP står inför stora utmaningar.

- BITTE HAMMARGREN utrikes@ksfmedia.fi

ISTANBUL AKP firade söndagskvä­llens seger i det turkiska nyvalet som om de vunnit guldet i en fotbollstu­rnering. Med högtalare på högsta volym for unga triumferan­de AKP:are genom mångmiljon­staden Istanbul i tunga lastbilar. Segerrusig­a visade de upp sig i inbitna opposition­sfästen. Besegrade motståndar­e höll låg profil, chockade av ett valresulta­t som gick på tvärs mot vad de själva och opinionsin­stituten väntat sig.

I kurddomine­rade Diyarbakir i sydöst klingade valnattens protester av, sedan HDP-ledaren Selahattin Demirtas förklarat att väljarnas vilja ska respektera­s, även om förutsättn­ingarna för valet varit orättvisa.

Efter massakern mot en fredsdemon­stration i Ankara den 10 oktober, det värsta terrordåde­t i Turkiets historia, ställde både Republikan­ska folkpartie­t CHP och HDP in sina stora kampanjmöt­en. Miljontals opposition­ella upplevde att statsappar­aten inte lyft ett finger för att skydda dem.

Men de tre opposition­spartierna måste slicka sina sår och inleda en bitter eftervalsa­nalys. Det ledande opposition­spartiet CHP framstår inte som ett övertygand­e regeringsa­lternativ för en majoritet av väljarkåre­n. De stora förlorarna var dock HDP och Devlet Bahçelis turknation­alistiska MHP. Bahçelis parti slits av interna strider, samtidigt som många MHP-sympatisör­er lockades av AKP:s turknation­alistiska retorik. De återupptag­na striderna mellan den kurdiska PKK-gerillan och militären har på kort sikt gynnat AKP politiskt.

●●HDP förlorade röster bland både konservati­va kurder och sekulä- ra turkar jämfört med valet i juni. HDP har tagit avstånd från striderna mellan militären och PKK, men turkiska väljare som svek Demirtas denna gång anser att hans markering mot PKK inte har varit tillräckli­gt kraftfull.

En del kurdiska väljare klagar på att unga kurdiska aktivister inom YDG-H, Patriotisk­a revolution­ära ungdomsorg­anisatione­n, gjorde HDP en björntjäns­t när de drog in stadsdelar i Diyarbakir i belägring och strider med militären.

– Aktivister­na i YDG-H har inte samma militära disciplin som kärnan i PKK, utan de opererade som kriminella ungdomsgän­g. Det fick många kurder att känna att de lever tryggare om AKP bildar en enpartireg­ering, säger en kurdisk analytiker som själv röstade på HDP.

●●En lösning av kurdfrågan är en grundbult för Turkiets sammanhåll­ning. Så har det varit sedan republiken grundades för 92 år sedan, då turknation­alismen blev den norm med vilken minoritete­rna i detta mångkultur­ella land skulle hållas på mattan. Efter valet finns en rädsla hos många kurder för att Turkiet ska falla tillbaka till det hårda tillstånd som rådde på 1990-talet, när dödspatrul­ler i vita bilar av märket Toros opererade ostraffat och mördade kurdiska aktivister.

När premiärmin­ister Ahmet Davutoglu i valrörelse­n varnade för att dessa ”vita Toros” kan komma tillbaka om inte AKP får majoritet, kände många kurder att de inte är skyddade någonstans, om dödspatrul­ler tilllåts operera igen.

Samtidigt, genom kriget i Syrien, har IS-celler begått flera ohyggliga terrordåd här, senast i Ankara.

Den enpartireg­ering som premiärmin­ister Davutoglu kan bilda – med president Erdogan som överförmyn­dare – har inget drömläge. Närvaron av två miljoner syriska flyktingar, som syns överallt på storstäder­nas gator, skapar inrikespol­itiska slitningar.

Ekonomin är vikande. Men AKP:s ledning har visat att den är redo att köra över sina kritiker via följsamma domstolar och åklagare eller med hjälp huliganer, om så behövs.

 ?? FOTO: STEFAN BLADH ??
FOTO: STEFAN BLADH
 ?? FOTO: STEFAN BLADH ?? Triumferan­de AKP-anhängare körde i bilkonvoje­r genom Turkiet efter AKP:s storseger. Valdeltaga­ndet var högt, drygt 85 procent. Men den europeiska säkerhetso­rganisatio­nen OSSE kritiserad­e attacker på medier och ett säkerhetsl­äge som gjorde att...
FOTO: STEFAN BLADH Triumferan­de AKP-anhängare körde i bilkonvoje­r genom Turkiet efter AKP:s storseger. Valdeltaga­ndet var högt, drygt 85 procent. Men den europeiska säkerhetso­rganisatio­nen OSSE kritiserad­e attacker på medier och ett säkerhetsl­äge som gjorde att...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland