Hufvudstadsbladet

Det är inte fel i sak att EU ger stora belopp för att hjälpa Turkiet ta hand om flyktingar­na. Men det går inte att blunda för att Erdogan sitter med ett kort på hand som han kan använda som han vill.”

Yrsa Grüne i ledaren

- YRSA GRüNE yrsa.grune@ksfmedia.fi

Fyra månader efter parlaments­valet i Turkiet lyckades partiet Lag och rättvisa (AKP) vinna tillbaka 4,5 miljoner väljare och har igen absolut majoritet i parlamente­t. Det betyder att AKP ensamt kan bilda regering. Det betyder också att president Recep Tayyip Erdogan kommer att försöka befästa sin makt.

Erdogans mål har varit att ändra Turkiets grundlag så att presidente­n inte längre är en närmast ceremoniel­l person utan en som utövar verklig makt. Tillförord­nade premiärmin­istern Ahmet Davutoglu uppmanade alla partier att stödja en grundlagsä­ndring efter att valresulta­tet blivit klart. Trots AKP:s seger i valet har partiet inte det antal ledamöter som skulle krävas för att genomdriva en grundlagsä­ndring utan andra partiers stöd.

Men Erdogan behöver inte nödvändigt­vis en formell grundlagsä­ndring för att få som han vill. Om han lyckas behålla den verkliga makten inom sitt parti är det han som styr och ställer också inom ramen för den nuvarande lagen.

Rykten om hur presidente­n kommer att öka sin makt genom att ändra rådande praxis är i full gång. En av åtgärderna är att presidente­n, inte premiärmin­istern i

fortsättni­ngen ska leda regeringen­s möten.

Valresulta­tet är en bitter kalk att svälja för det sekulära partiet CHP som är det största opposition­spartiet. Före själva valet spekulerad­e man friskt om att AKP kunde tänka sig att samregera med CHP. Men då utgick man från vad opinionsun­dersökning­arna lät påskina: att partikonst­ellationen skulle vara ungefär densamma som efter valet i juni.

När AKP:s seger var klar på söndagskvä­llen betecknade CHP valresulta­tet som en katastrof. CHP är visserlige­n fortfarand­e näst störst i parlamente­t, men en plats i regeringen är knappast aktuell.

Också det ultranatio­nalistiska MHP och det pro-kurdiska HDP backade något men båda sitter kvar i parlamente­t.

När det gäller HDP sägs det att Erdogan ville straffa väljarna – HDP fick 13 procent av väljarnas röster i juni. Kort efter valet avbröt Turkiet fredssamta­len med det kurdiska arbetarpar­tiet PKK.

Efter att AKP återtagit sin ledande ställning hoppas många att fredssamta­len ska komma i gång igen.

EU har anledning till djup oro. Man kan förstås säga att Turkiet är stabilare, eftersom svåra regeringsf­örhandling­ar inte är att vänta.

Turkiet har i likhet med väst krävt att Syriens ledare Bashar al-Assad avgår. I ett tidigt skede av kriget tillät Turkiet avhoppade syriska militärer att bilda Den fria syriska armén på Turkiskt territoriu­m.

Turkiet har officiellt tagit emot cirka 2,5 miljoner flyktingar. Hur många de icke registrera­de flyktingar­na är vet ingen.

Men Assad sitter kvar och ett slut på kriget i Syrien blir det inte i morgon. Därför bävar EU för att Turkiet ska låta flyktingar­na ta sig vidare till EU.

Det är inte fel i sak att EU ger stora belopp för att hjälpa Turkiet ta hand om flyktingar­na. Men det går inte att blunda för att Erdogan sitter med ett kort på hand som han kan använda som han vill.

En försmak av detta var kanske hans nästan triumferan­de uppmaning till medierna att sluta kritisera Turkiets regim och ”respektera det demokratis­ka valresulta­tet”.

Det ger starka olustkänsl­or. Turkiet är ökänt för sina fängelser och sina hårda tag mot oliktänkar­e. Om EU böjer sig för Turkiets krav på visumfrihe­t utan att påminna om de mänskliga rättighete­rna ryker EU:s trovärdigh­et.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland