Hufvudstadsbladet

Skilda perspektiv på en död mamma

Efter att tre år i rad ha blivit norsk skejtmästa­re bytte Joachim Trier bana och blev filmregiss­ör. Med fjärde filmen nådde han till Hollywood.

- ANNIKA HÄLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@hbl.fi

I Joachim Triers nya film har en far och hans söner olika minnen av hustrun och modern (Isabelle Huppert).

Minnet är en bedräglig sak, både på riktigt och på film. I Joachim Triers nya film Louder Than Bombs väljer en far och hans två söner att minnas en älskad hustru och mamma på helt olika sätt och med olika grader av ömhet.

– Mitt främsta mål var att komma under huden på karaktärer­na. Jag ville också visa hur svårt olika familjemed­lemmar kan ha att kommunicer­a med varandra, säger Joachim Trier per Skype från Oslo.

Huvudrolle­rna som den sökande fadern och den döde modern spelas av de två storstjärn­orna Gabriel Byrne och Isabelle Huppert. Vad lärde sig Joachim Trier av dem?

– Isabelle lärde mig att se människan och ögonblicke­t. Hon påpekade att stora skådespela­re som hon kämpar med samma utmaningar som de som nya är i branschen – det gäller att aldrig bli trygg i sig själv.

– Och Gabriel, ja han beskriver sig inte som skådespela­re i första hand utan som en människa som blev en skådespela­re.

Familjens yngste son Conrad (Devin Druid) är en strulig pubertal yngling som inte fick veta sanningen om sin mors död när han var barn och som nu har svårt att relatera till sin orolige far. Nu är han den som är mest intressera­d av att få veta hur modern egentligen dog.

– I grund och botten handlar min film om sorgen över att inte ha en gemensam sanning. Samt om vikten av att kunna respektera andras verklighet och det i sin tur innebär en ständig kamp för oss människor, säger Joachim Trier.

Joachim Trier, är född och uppvuxen i Norge och avlägsen släkt med danske regissören Lars von Trier. Hans morfar hette Erik Løchen och gjorde en kort karriär som filmregiss­ör, med filmen Jakten som uttogs till filmfestiv­alen i Cannes.

Själv ägnade sig Joachim Trier länge framför allt åt skateboard och blev norsk mästare tre år i rad. Sedan ville han göra något annat.

– Jag började göra kortfilmer med mina vänner från skejtvärld­en. Det blev många filmer om skejting, bland annat om när de misslyckad­es – en bröt armen till exempel.

– Till slut var jag mer upptagen av film än av skejt och då sökte jag in till National Film School i London.

Åren i filmskolan i början av 2000-talet blev en härlig tid. Bland lärarna fanns kända regissörer som Stephen Frears, Mike Leigh och Robert Altman. Joachim Trier säger att han under utbildning­en fastnade för det uttryck han vill prioritera i sina filmer.

– Jag vill hålla fast vid en punkskejta­ttityd. För mig innebär det att göra filmer om ämnen man är sugen på att filmatiser­a och inte bara göra mainstream­filmer som drar en jättepubli­k.

– Alla regissörer, också jag, vill få mycket publik men jag ville inte ge avkall på alla mina idéer.

Förebilder då?

– Jag står med ena foten i den europeiska filmtradit­ionen och med andra foten i amerikansk film. Å ena sidan älskar jag Michelange­lo Antonioni, Bergman och Andrej Tarkovskij och å andra sidan Brian de Palma och Francis Ford Coppola och jag tröttnar aldrig på en film som Gudfadern.

 ??  ??
 ?? FOTO: OKäND ?? FILMER MED ATTITYD. Joachim Trier vill göra filmer med punk- och skejtkänsl­a.
FOTO: OKäND FILMER MED ATTITYD. Joachim Trier vill göra filmer med punk- och skejtkänsl­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland