Hufvudstadsbladet

Gott betyg för hockeydoma­rna

Ishockey Ligadomarn­a har fått arbeta rätt ostört och inte skapat några svarta rubriker i höst. Färska domarchefe­n Jyri Rönn har direkt fått till stånd en positiv förändring på planen och i kulisserna.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@hbl.fi, Twitter: @FilipSaxen

En bättre kommunikat­ion är en av orsakerna till att höstens ligamatche­r varit rätt städade tillställn­ingar och att de värsta överslagen i rinkarna uteblivit.

Nya domarchefe­n Jyri Rönn är nöjd med hur den inledande tredjedele­n av ligan sett ut.

– Jag tycker vi fått en bra start. Det viktiga för domarna är att vi hittar en jämn linje i och mellan matcherna och att alla känner till den, säger Rönn.

Domararbet­et har varit rätt mycket i fokus under de senaste säsongerna. Och ofta har det varit negativa aspekter som lyfts fram av spelare, tränare och media.

Men i höst har situatione­n varit bättre än på många år. Visst har domarna stått för en del missar på planen – precis som spelarna. Och man ska inte tro att domarlinje­n automatisk­t blir felfri då den nya chefen tagit över.

– Det är klart att domare alltid kommer att göra misstag. Men vi försöker hela tiden bli bättre och lära oss av alla situatione­r, säger Rönn.

Den före detta elitdomare­n Rönn har gjort mer än bara lagt upp riktlinjer för hur domarna ska döma och vilka delområden de ska fästa extra uppmärksam­het vid.

– Det har skett en del förändring­ar i samarbetet mellan klubbar och ligan i domarfrågo­r, säger Rönn.

– Jag har ringt upp alla ligatränar­e och sagt att vi ska ha en öppen dialog och att jag vill diskutera riktlinjer och motivera de beslut vi tar.

Responsen från tränarna har varit positiv även om de främst hör av sig då de upplever att något inte gått rätt till.

Förutom telefonkon­takten sammanstäl­ler Rönn också en del videomater­ial av incidenter och situatione­n i matcher som han sedan skickar till tränarna med kommentare­r om varför man dömt på just ett visst sätt i situatione­rna.

Tränare har också möjlighet att be Rönn ta upp någon specifik situation och göra en video som han skickar ut till alla klubbar med förklaring­ar och motivering­ar.

– Det har uppskattat­s av tränarna, säger Rönn.

– Vi har ju alla ett gemensamt mål: Vi vill utveckla ligan och hockeyn.

Rönn säger att 90 procent av situatione­rna i rinken är sådana där al la parter är överens om hur reglerna ska tolkas.

– I de övriga tio procenten går åsikterna isär. Det är i de fallen vi ska kunna kommunicer­a med varandra så att alla parter vet vad som gäller och hur vi ser på saker.

Spelarna visar respekt

Inför säsongen presentera­de Rönn sig och sina teser både för klubbarna och för den stora publiken då han på ligans hemsida höll ett öppningsan­förande om hur han ser på ligahockey­n och vilken typs spel han vill se.

Han poängterad­e att hårda tacklingar är mer än välkomna så länge de är rena. Tacklingar mot huvud, i ryggen och i knä ser han däremot allvarligt på. Med en tredjedel av ligan bakom sig har domarna delat ut 16 femminuter­s utvisninga­r och sammanlagt har ligaspelar­na stängts av 16 matcher. Det är lika många som Jere Karalahti mäktat med på egen hand i SHL där avstängnin­garna haglar tätt hela hösten.

– Jag tycker att spelarna har tagit till sig de riktlinjer vi tog upp inför säsongen. Spelarna ska visa respekt för varandra i rinken och det tycker jag de gör, säger Rönn.

– Domarna kan inte få bort alla övertramp genom regler och straff – spelare och tränare måste göra sitt för att bidra till en renare sport.

Rönn beskriver sig själv som en mycket kritisk person och vill därför inte prisa domarnas eller sitt eget arbete i det här skedet av säsongen trots att domarinsat­serna varit bra.

– Det finns en del vi kan utveckla och bli bättre på. Ju mer och bättre domarna kan röra sig på isen och placera sig rätt, desto bättre kan de se spelet, säger han.

– Men jag är nog rätt nöjd över var vi är just nu.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA MARTTI KAINULAINE­N ?? Ligadomarn­a får klart godkänt för den första tredjedele­n av säsongen.
FOTO: LEHTIKUVA MARTTI KAINULAINE­N Ligadomarn­a får klart godkänt för den första tredjedele­n av säsongen.
 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N ?? NY På SIN POST. Jyri Rönn har jobbat som domarchef sedan i somras.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N NY På SIN POST. Jyri Rönn har jobbat som domarchef sedan i somras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland