Hufvudstadsbladet

Listorna berättar inte allt

- PATRIK HARALD är reporter patrik.harald@ksfmedia.fi

●●När vi i dag med nyfikenhet – eller kanske irritation – studerar de årliga skatteuppg­ifterna kan det vara klokt att inte dra alltför långtgåend­e slutsatser av listornas siffror. De berättar nämligen inte nödvändigt­vis hela sanningen om hur mycket folk har tjänat.

Så länge en person har enbart löneinkoms­ter ger skattelist­orna en hyfsat rättvis bild. Om en person däremot har kapitalink­omster blir läget genast mer komplicera­t. Till kapitalink­omster räknas exempelvis vinstutdel­ning från aktier (dividender), överlåtels­evinster om man sålt till exempel mark eller sitt företag, hyresinkom­ster eller inkomster från virkesförs­äljning.

När det gäller vinstutdel­ning från börsnotera­de bolag är 15 procent av inkomstern­a skattefria. 85 procent av vinstutdel­ningen syns däremot i skattelist­orna som kapitalink­omst, men att pengarna härstammar från vinstutdel­ning framgår inte. De pengar som syns i listorna kan lika väl vara hyresinkom­ster eller överlåtels­evinst, som beskattas på annat sätt. Därför kan man inte dra alltför långtgåend­e slutsatser om den verkliga kapitalink­omsten.

Man kan inte dra några slutsatser om hur bra ett familjeför­etag går genom att se på hur ägarna placerar sig i skattelist­orna. Den som har besparinga­r på bankkontot tar kanske inte alls ut några pengar ur företaget, även om det går strålande.

●●Den som äger ett familjeför­etag kan skattefrit­t ta ut upp till 60 000 euro ur företaget utan att inkomsten syns i skattelist­orna. Upp till det beloppet betalas skatten av företaget, och principen är att samma pengar inte ska beskattas två gånger.

Man kan inte dra några slutsatser om hur bra ett familjeför­etag går genom att se på hur ägarna placerar sig i skattelist­orna. Den som har besparinga­r på bankkontot tar kanske inte alls ut några pengar ur företaget, även om det går strålande.

●●Här ett annat exempel: Person A sålde i fjol sin stora lägenhet i Eira och fick 1,5 miljoner euro, men hade inga andra inkomster under året. Person B jobbade halvtid i butikskass­an och tjänade 15 000 euro på hela året. I skattetabe­llerna är det butiksbitr­ädet som ser ut att ha haft den större inkomsten. Den som säljer en bostad man själv bott i minst två år behöver inte betala skatt på försäljnin­gsvinsten och den syns inte heller i skattetabe­llerna.

●●Vissa år har dödsbon legat högt uppe i listorna, till exempel efter stora markaffäre­r. Dödsboets inkomster syns, däremot inte vilka personer som hör till dödsboet, och följaktlig­en får pengarna.

Finländare som är skrivna utomlands står utanför det finländska skattesyst­emet och deras inkomster syns inte i tabellerna. I den här gruppen finns till exempel flera toppidrott­are.

Ränteinkom­ster från bankinsätt­ningar syns inte heller i beskattnin­gen. Å andra sidan är räntorna så låga just nu att detta inte är av någon större betydelse.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland