Hufvudstadsbladet

Mariefors sjukhus läggs ner

- SONJA HELLMAN 029 080 1326, sonja.hellman@hbl.fi, Twitter: @sonjahellm­an

En process för att lägga ner det psykiatris­ka sjukhuset Mariefors i Tusby ska inledas. Det beslöt styrelsen för Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, HNS i går.

Ärendet genomgick en lång och svår diskussion och det förekom bordläggni­ngsförslag som röstades ner.

Slutligen ändrade HNS vd Aki Lindén formulerin­gen i det föreliggan­de förslaget så att sjukhusned­läggningen inte specifikt binds till någon annan sjukhusbyg­gnad. Formulerin­gen lyder ”Styrelsen beslutar att sätta i gång planeringe­n och beredninge­n så att man avstår från Mariefors sjukhusomr­åde åtminstone till huvudsakli­ga delar i det skedet då det har frigjorts ändamålsen­liga nya lokaler.”

I det ursprungli­ga förslaget nämndes Stengårds sjukhus i Helsingfor­s som den plats dit verksamhet­en flyttar. Det nya förslaget öppnar också för lösningar som kan gälla Esbo eller Vanda. Också Aurora sjukhus i Helsingfor­s betraktas som en möjlighet. Målet är att då nya av- delningar blir klara i Hyvinge tidigast 2019 inleds flytten av Mariefors. Behovet att vårda rättspsyki­atriska patienter vid Mariefors också i fortsättni­ngen beaktas.

Bakgrunden till nedläggnin­gen av sjukhuset är satsningar­na på ökad öppen vård i psykiatrin. Mariefors sjukhus är också i behov av en sanering.

Planerna på att lägga ner sjukhuset har upprört personalen och det har uppstått en folkrörels­e för att rädda sjukhuset. Tusby och Mäntsälä kommuner har motsatt sig att verksamhet­en läggs ner.

Styrelsen var enhällig i beslutet att lägga ner sjukhuset. Ilkka Taipale (SDP) hade ett tilläggsfö­rslag om byggandet av ett nytt psykiatris­kt sjukhus som röstades ner.

– Frågan om Mariefors var ganska komplicera­d och tidskrävan­de. Mötet fick skjuta budgetbeha­ndlingen till ett extra möte nästa måndag, säger Berndt Långvik (SFP).

 ?? FOTO: CATRIN SVENFORS ??
FOTO: CATRIN SVENFORS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland