Hufvudstadsbladet

Bokbål som protest mot mord

Våld mot sekulära röster i Bangladesh pågår. I helgen skedde två attacker, bland annat mördades en förläggare som publicerat religionsk­ritiska böcker. Människorä­ttsaktivis­ter flyr, samtidigt som allt färre vågar publicera islamkriti­ska texter.

-

BANGLADESH Protester pågår i huvudstade­n Dhaka efter det femte mordet på kort tid. Arga förläggare har bränt böcker på gatorna och bokhandlar­e har hållit stängt för att visa sitt missnöje med regeringen­s passivitet, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

Det senaste offret, förläggare­n Faisal Arefin Dipan, höggs ihjäl med machete på sitt kontor i Dhaka i lördags. Han hade gett ut böcker av debattören Avijit Roy som mördades tidigare i år. Dådet skedde några timmar efter att två sekulära skribenter och en annan förläggare attackerat­s av tre okända män och skadats svårt.

– Det är sjukt, men om de vill så dödar de mig. Jag kan inte fly, säger den sekulära journalist­en Kowshik Ahmed till TT.

Han är en av 84 sekulära debattörer som länge har figurerat på en så kallad dödslista, men han tror att betydligt fler är hotade.

– Advokater, förläggare eller män- niskorätts­aktivister som försvarat sekulära skribenter är i fara, säger han på telefon från redaktione­n han jobbar på i Dhaka.

Slutar skriva

Medlemmar ur extremistg­ruppen Ansarullah Bangla Team (ABT) har gripits som misstänkta för två av de fem morden. Kowshik Ahmed har inte flyttat eller bytt jobb sedan attentaten började i februari i år, men han skriver inte längre texter som kritiserar religiös fundamenta­lism.

– Efter varje attack är det några fler som slutar skriva och det är bara de som bor utomlands som vågar kritisera islam, säger han.

Ahmeds familj vill att han flyttar utomlands, precis som många andra sekulära skribenter har gjort. Rädslan för det extremisti­ska våldet ökar i Bangladesh och han vet att många har raderat blogginläg­g där de kritiserat religion.

– Men det finns skärmdumpa­r från sajterna, så det spelar ingen roll.

Han beskriver hur religiös fundamenta­lism får ett allt starkare fäste i landet, som officiellt är en sekulär stat. Han upplever att samma sak sker i hela regionen.

– Det kommer att bli ännu värre.

 ?? FOTO: EPA/ABIR ABDULLAH ?? Förläggare i Bangladesh protestera­r mot våldet som deras kollegor utsatts för.
FOTO: EPA/ABIR ABDULLAH Förläggare i Bangladesh protestera­r mot våldet som deras kollegor utsatts för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland