Hufvudstadsbladet

Nu är det läge att pröva sina gränser

- MARCUS LINDQVIST

●●Skidsporte­n hör till de grenar där det förekommer mellanår utan stora mästerskap. Den här vintern är det inte vare sig VM eller OS, utan säsongen kulminerar med enskilda, prestigefy­llda lopp i världscupe­n och Tour de Ski.

För idrottarna kan det här året ändå vara ett ytterst viktigt år med tanke på deras utveckling och kommande mästerskap. 2015– 2016 markerar en säsong då skidåkarna kan koncentrer­a sig på att träna och pröva sina gränser.

Det är i synnerhet viktigt för de yngre begåvninga­rna som förhoppnin­gsvis fortfarand­e har sina bästa år framför sig. Jag tänker då närmast på typer som Iivo Niskanen, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Anne Kyllönen, Perttu Hyvärinen och Ristomatti Hakola. Men det gör också gott för de mera erfarna idrottarna att ruska om sina system och överraska sig själva med nya träningsim­pulser.

●●Många av idrottarna har intensifie­rat sin träning rentav dramatiskt. Iivo Niskanen chockerade med sina 100 kilometer långa parstaknin­gspass under sommaren och exempelvis Krista Pärmäkoski planerar att höja sin träningsvo­lym med omkring hundra timmar.

I normala fall är sådana radikala förändring­ar väldigt riskabla, men nu finns det inte så stora risker. Under en säsong som denna går det att medvetet tänja kroppens prestation­sförmåga och till och med överträna lite grann, i syfte att superkompe­nsera och höja resultatfo­rmen först nästa säsong. Förstås, det är fortfarand­e möjligt att gå för långt: Matti Heikkinen lade till omkring hundra timmar till sin träning och satsade stort på parstaknin­g med följden att han drabbades av en besvärlig stressfrak­tur i ländryggen.

●●Genom att nu satsa på hårdtränin­g och pröva sina gränser kan skidåkarna ta ett stort steg framåt i sin fysiologis­ka utveckling och samtidigt skapa grunderna för att träna ännu hårdare nästa säsong. Då väntar hemma-VM i Lahtis – och det är garanterat ingen som vill ta några risker med förberedel­serna. Tvärtom kan konkurrens­situatione­n leda till en besvärlig situation, då skidåkare på gränsen till landslaget ser sig tvingade att toppa formen och leverera formbesked i ett tidigt skede av säsongen för att säkra sin startplats i världscupe­n och senare i VM.

 ??  ?? Iivo Niskanen visade lovande form i säsongstar­ten i Sotkamo, där han förde sitt Vuokatti Ski Team Kainuu till seger i stafetten.
Iivo Niskanen visade lovande form i säsongstar­ten i Sotkamo, där han förde sitt Vuokatti Ski Team Kainuu till seger i stafetten.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland