Hufvudstadsbladet

Motstridig­a signaler i ekonomin

Regeringen lägger sista handen vid lagförslag­en som förändrar spelregler­na på arbetsmark­naden.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Samtidigt förhandlar arbetsmark­nadsorgani­sationerna under stor tystnad om ett paket som skulle ge samma effekt som regeringen­s åtgärder. Om förhandlin­garna lyckas läggs de nya lagarna på hyllan.

Från näringsliv­et kommer det just nu ganska motstridig­a signaler.

Enligt Kauppaleht­is förtroende­barometer som publicerad­es på måndagen låter uppgången fortfarand­e vänta på sig. Bara vart fjärde av de små och medelstora företagen tror att produktion­en ökar under slutet av året, industrifö­retagen räknar med att produktion­en fortsätter att minska.

Allt fler företag funderar på personalmi­nskningar.

I socialdemo­kratiska Demokraatt­i var det helt andra tongångar i slutet av förra veckan. Tidningen citerade uppgifter från Statistikc­entralen som visar att verkstadsi­ndustrins orderstock i augusti ökade med en fjärdedel jämfört med året innan. I metallindu­strin var ökningen nästan 40 procent.

Fackförbun­det Pros ordförande Jorma Malinen säger att sådana tillväxtsi­ffror betyder att arbetstaga­rna inte nöjer sig med en nollinje i löneförhan­dlingarna. Malinen vill ha lokala förhandlin­gar där framgångsr­ika företag kan dela med sig av vinsten till de anställda.

Han hänvisar också till en enkät med 400 företagsle­dare som Pro och centralför­bundet STTK har gjort. Enligt den tänker företagen inte satsa kostnadsmi­nskningen som regeringen strävar efter på investerin­gar, i stället planerar de att använda besparinge­n till att öka avkastning­en till ägarna.

Lokala avtal finns på arbetsgiva­rnas önskelista, men löneförhöj­ningar har det inte varit tal om. Om företagen nu börjar göra bättre resultat beror det inte minst på att de har sänkt sina kostnader genom att minska antalet anställda.

Om Malinen har fog för sin uppfattnin­g att företagen prioritera­r avkastning framför investerin­gar tyder det på att sysselsätt­ningen inte förbättras i första taget även om företagen börjar få ekonomin i balans.

Det är nog inte det budskapet regeringen vill höra från arbetsmark­nadsförhan­dlingarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland