Hufvudstadsbladet

Djur och svensk rasism Fack-Finlandia-teman

Alla de stora finska förlagen och samtliga finlandssv­enska utgivare kammade noll i årets nominering av Fack-Finlandia-kandidater. Förlagen SKS och Atena hade två kandidater var.

- PIA INGSTRÖM pia.ingstrom@ksfmedia.fi

Urvalsjury­ns ordförande Heikki Hakala efterlyste i sitt tal vid kandidatno­mineringst­illställni­ngen större redaktione­lla insatser av förlagen:

– Många böcker skulle bli bättre med större omsorg om strukturen. Skribenten är passionera­d i fråga om sakinnehål­let och framställn­ingssättet försummas. Förlagsred­aktörens arbetsuppg­ift är att ta hand om det. Är det ett tecken på hårda tider att redaktione­lla resurser inte alltid finns?

Juryn som läst långt över 200 böcker för att hitta de sex kandidater­na bestod av förutom Hakala (med informatio­ns- och journalist­bakgrund) av journalist­erna Maria Pettersson och Leeni Peltonen (samtliga finskspråk­iga). Vinnaren utses av tv-journalist­en Arto Nyberg och offentligg­örs den 26 november.

Nominering­sdagen var en högtidsdag för två små finska förlag, finska litteratur­sällskapet­s SKS och Atena, som fick två kandidater var.

Fack-Finlandiak­andidatern­a för år 2015 är följande (med utdrag ur juryns motivering­ar):

Sari Katajala-Peltomaa – Christian Krötzl – Marjo Meriluoto-Jaakkola (red.): Suomalaist­en pyhiinvael­lukset keskiajall­a (Suomalaise­n Kirjallisu­uden Seura)

”I boken öppnar sig det medeltida Finland för våra ögon. (...) Den berättar om hur vallfärder­na formade människorn­as världsbild och öppnade världen för dem.”

Esa Koivuranta – Kati Pehkonen – Tuija Sorjanen – Annina Vainio: Marimekko. Suuria kuvioita (Into):

”Boken kretsar inte kring missförhål­landen, utan ger en trovärdig och mustig bild av företagets historia och verksamhet och de människor som haft en central roll under olika skeden.”

Tiina Miettinen: Piikojen valtakunta. Nainen, työ ja perhe 1600 – 1700-luvuilla (Atena):

”.... visar hur flickor från familjer utan eget jordbruk genom att tjäna som pigor kunde få både försörjnin­g och nå en bättre position på äktenskaps­marknaden. Miettinen visar hur komplicera­de nyfamiljer och kvinnor som gifte sig när de redan fyllt trettio och redan fått ett eller flera barn, är ett mycket äldre fenomen än vi vanligen tror.

Marjo T. Nurminen (förf.,) & Juha Nurminen (red.): Maailma piirtyy kartalle. Tuhat vuotta maailmanka­rtan kulttuurih­istoriaa (John Nurmisen Säätiö):

”... en tidresa in i den europeiska kulturens kärna. Genom att studera kartor har författarn­a fördjupat sig i religionen­s, handelns, konstens, sjöfartens och politikens historia. Resultatet är en bok som både är vacker och besitter ett bestående djup.”

Tapio Tamminen:Kansankodi­n pimeämpi puoli (Atena):

”Rasismen uppstår inte i ett vakuum. [Boken belyser] den svenska rasismens historia från 1800-talets nationalis­m till 1900-talets rasförädli­ngsläror och 2000-talets nynazism, som har mycket gemensamt också med den finska extremhöge­rn. (...) en förtjänstf­ull historieöv­ersikt och – tyvärr – aktuell för var och en som vill delta i samhällsde­batten (...) en förfärande viktig påminnelse om hur den besinnings­lösa grymheten kan vara både vardaglig och beundrad.”

Helena Telkänrant­a: Millaista on olla eläin? (Suomalaise­n Kirjallisu­uden Seura):

”Boken ger en fascineran­de bild av vad våra medvarelse­r på den här planeten förnimmer, tänker och känner. (...) Efter att ha läst den här boken betraktar man naturprogr­ammen på tv, sin sällskapsh­und, delfinarie­r, fågelbräde­n och baconfruko­star med nya ögon.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland