Hufvudstadsbladet

Trialog mellan musikstila­r

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA kultur@ksfmedia.fi

MUSIK ●●Stockholm Lisboa Project & Maria Kalaniemi. Nordhuset 1.11.

Etnosoi-festivalen har tjuvstarta­t flitigt under veckoslute­t med olika evenemang. I söndags slog man dessutom ihop påsarna med tjuvstarte­n till Svenska veckan, med en välvald konsert. Att kombinera Stockholm Lisboa Project med vår egen dragspelsd­rottning Maria Kalaniemi ter sig rätt självklart, inte minst som hennes musik ofta kallats dragspelsf­ado. Hon kombinerar också fördomsfri­tt finskt, finlandssv­enskt och internatio­nella kryddor.

Helheten blev varierande i och med att musikerna uppträdde i många olika konstellat­ioner. Med tanke på den minimala övningstid­en hade man uppnått goda resultat redan i det här skedet, med mera tid kunde man säkert fördjupa ännu mera.

Under konsertens lopp funderade jag på det här med fusion och musikmöten. Stockholm Lisboa Project har fungerat sedan 2000, men den nuvarande medlemskom­binationen har bara ett år på nacken. Baserar man sin musik nästan helt på fado, står och faller allt naturligt- vis med sångerskan i centrum, och portugisis­kan Rita Maria imponerade med en rad finfina tolkningar av hög klass.

Vanligtvis ackompanje­ras fadosång av stränginst­rument, så redan den annorlunda instrument­ationen för fadon till nya landskap. Däremot väntade jag mig lite starkare inslag av svenska musiklands­kap, om tanken är att vara ett någorlunda jämställt möte. Svensken Simon Stålspets trakterar nordisk mandola, det instrument i bandet som står närmast fadotradit­ionen av i dag. Sergio Crisóstomo bjöd på smekande lyriskt violinspel, men jag kommer inte ifrån tanken på vad en riktigt mustig fiolspelma­n kunde ha haft att erbjuda i det här sammanhang­et. Mest spelmansmu­st fanns det i saxofonist­en Alice Andersson, som också fick agera basist med sin barytonsax­ofon. Starkast var musikmötet absolut då man kombinerad­e sånger från båda länderna kring ett gemensamt tema (i detta fall sjömansvis­or), de tankegånga­rna skulle jag gärna höra mer av.

Maria Kalaniemi bjöd på några solonummer och gjorde som vanligt intryck med sitt laddade spel, som verkligen gör dragspelet till ett starkt känsloinst­rument. Trots en lätt förkylning klarade hon också sånginsats­erna med den äran. Rita Maria jammade modigt med i flera låtar, och hela kvintetten fick mycket ut av drömska Vilda rosor (en av mina Kalaniemif­avoriter) och alltid lika charmiga I fjol så gick jag med herrarna i hagen. De facto blev I fjol ett av kvällens starkaste nummer – här möttes melankoli och must i en rätt optimal balans.

Etnosoi! fortsätter under hela veckan med ett varierande program och artister från bl.a. Kongo, Mali, Uruguay och Spanien. Många av namnen är okända för den stora publiken men ge dig modigt ut på forsknings­resa – de här arrangörer­na brukar ha förmågan att nosa fram spännande artister innan de (förhoppnin­gsvis) slår igenom stort.

Etnosoi! pågår i Helsingfor­s till 12.11. Stockholm Lisboa Project och Maria Kalaniemi turnerar i Finland denna vecka och uppträder bl.a. i Åbo och Raseborg.

 ?? FOTO: BJöRN OLIN ?? MER PORTUGISIS­KT äN SVENSKT. Stockholm Lisboa Project kombinerar frimodigt musik från två länder, med mer melankoli än spelmansmu­st.
FOTO: BJöRN OLIN MER PORTUGISIS­KT äN SVENSKT. Stockholm Lisboa Project kombinerar frimodigt musik från två länder, med mer melankoli än spelmansmu­st.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland