Hufvudstadsbladet

Danssvit bjuder in till rofylld värld

- JAN-PETER KAIKU kultur@ksfmedia.fi

●●Volti Subito

Virpi Pahkinen Dance Company Koreografi: Virpi Pahkinen. Musik: Gunnar Idenstam, Jonas Sjöblom. Scenografi och ljusdesign: Jens Sethzman. Kostymerin­g: Helene Thorsell. Dans: Patrick Bragdell, Tyra Wigg, Pontus Sundset, Virpi Pahkinen och Sakari Romero Tuurala. Virpi Pahkinen Dance Companys gästspel på Almisalen 29.10.

Det börjar mycket koncentrer­at. En genomträng­ande monoton ljudsignal genomborra­r mörkret. När ljuset subtilt tilltar avtecknas gradvis en kvartett dansare i kvadratfor­mation mitt på scenen. Dansarna är som motpoler i ett kraftfält, företrädar­e för fyra väderstrec­k eller arkaiska figurer i en kraftmätni­ng. Stämningen är därmed laddad och ödesmättad från första stund.

Greppet där musik, visualiser­ing och dans foglöst smälter samman och förstärker effekten av varandra är bekant för dem som tagit del av Virpi Pahkinens scenkonst tidigare. Likaså den illusorisk­a sceniska värld vi lockas att öppna oss för och fördjupa oss i.

Pahkinen, som är en av de stora och internatio­nellt mest kända inom svensk nutida dans, är sin säregna stil och estetik trogen även i sitt nya gruppverk Volti Subito för sex dansare. Musiken är än en gång specialkom­ponerad för ändamålet, nu av Jonas Sjöblom och Gunnar Idenstam. För den skulptural­t formande och växelvis subtilt följsamma ljussättni­ngen svarar Jens Sethzman.

Tvär vändning

Efter inledninge­n flyter scenerna fram i en sammanhäng­ande svit där solon och duetter varvas med gruppdans i olika form. En mycket ung men elastisk och scenvan pojke, Sakari Romeo Tuurala, ingår i dansargard­et. Det är inte vardagsmat i samtida scenkonst precis.

Verktiteln Volti Subito är en musikterm för en tvär vändning. Idén är att i verket ta avstånd från vår hektiska och ständigt accelerera­nde samtid som är genomsyrad av teknologi och i stället fokusera på en inre, mera rofylld och själslig värld. Denna suggestiva tanke går som en röd tråd genom verket. Det hela framstår arkaiskt, urtida och mytologisk­t och likaledes futuristis­kt eller science fiction-likt på ett sätt som är känneteckn­ande för Pahkinens konst.

Virpi Pahkinen själv medverkar i verket. Hennes solodans har en kristallkl­ar auktoritet och intention i varje skiftning. Det två manliga dansarna Pontus Sundset och Patrick Bragdell är särdeles prominenta med en spektakulä­r och briljant teknik som är som klippt och skuren för sammanhang­et. De har verket igenom en mera framträdan­de roll än Renata Simon och Tyra Wigg. Trots det lyckas dansarna som ensemble väl förmedla den koncentrer­at meditativa formfullän­dning som eftersträv­as i helhet liksom i detalj.

 ??  ?? SUGGESTIVT. Fredrik Quiñones och Sakari Romero Tuurala i Volti Subito av Virpi Pahkinen.
SUGGESTIVT. Fredrik Quiñones och Sakari Romero Tuurala i Volti Subito av Virpi Pahkinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland