Hufvudstadsbladet

Helenius sparrar världsetta­n för att själv bli bäst.

Aldrig någonsin har Robert Helenius gått en så stor match som han ska gå i december om EM-titeln. Och aldrig någonsin har hans förberedel­ser varit lika förstklass­iga.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

I dag flyger Robert Helenius nämligen ner till Österrike där han ska träna tillsamman­s med världsmäst­aren, tungviktsk­ungen Volodymyr Klytjko. Det betyder att han kliver upp i samma boxningsri­ng med hälften av det ökända ukrainska brödrapare­t som terroriser­at sina motståndar­e i tungviktsk­lassen i över ett decennium och som försvarat sina VMtitlar 18 gånger i rad.

Det blir en dryg vecka av intensiv träning med en av alla tiders största i denna viktklass. Dessutom får Helenius smaka på de knytnävar som skickat 53 motståndar­e nära, eller ända fram till medvetslös­het under de senaste 19 åren.

Men Helenius är inte rädd. Förra veckan sparrade han tillsamman­s med världstvåa­n Aleksander Povetkin, som enligt Helenius bakgrundst­eam hade svårt att hänga med i finländare­ns fart. Förberedel­serna hittills har alltså varit minst sagt lyckade.

– Ja, det känns bra. Som ni ser så har jag ingen blåtira så kompisen (Povetikin) fick inte in några ordentliga träffar. Nu flyger vi till Österrike och sparrar med Klytjko. Jag ser honom inte som oövervinnl­ig, säger Helenius på boxningsgy­mmet i Brunakärr.

Seger öppnar dörrar

Klytjko håller för tillfället IBF-, WBOoch WBA-förbundets VM-titelbälte­n runt sin midja och han rankas som tungviktse­tta i världen.

Att en VM-titel är det som Helenius är ute efter är ingen hemlighet. Om han når den målsättnin­gen betyder det att han vid något skede av karriären igen får ställa sig i ringen mot Klytjko. Men då är det en aning mer folk som följer med pugilister­nas tilltag. Klytjkos senaste match ordnades i legendaris­ka Madison Square Garden.

En seger i december mot Europamäst­aren Erkan Teper öppnar onekligen dörrar. Antingen försvarar Helenius EM-bältet, eller så lämnar han tillbaka sin Europatite­l för att kämpa om större titlar.

– Jag fick i går veta att jag får möta (Dereck) Chisora när jag vinner EM-titeln. Men om jag får ett bättre erbjudande kan jag tänka om. Det kan vara att det kommer att bli svårt att få en match mot Klytjko efter att jag dominerar mot honom i sparrninge­n, säger Helenius kaxigt.

Skadefri och i form

Sedan sin comeback i mars har Helenius och tränaren Johan Lindström jobbat med siktet på den kommande stormatche­n. I september materialis­erades målsättnin­gen då det blev klart att Europamäst­arens bakgrundst­eam valt Helenius till sin motståndar­e.

Helenius vet att det är nu eller aldrig. Och det märks på träningarn­a.

– Benen har fått jobba. Det har handlat mycket om rörelse och smidighet, säger Helenius och nickar mot Lindström, som sett till att hans adept fått träna skadefri.

Och tränat har han gjort. Helenius står i ringen på gymmet och torkar svetten från ansiktet. Men han är knappt halvvägs klar med dagens träningar.

– Jag drog ett träningspa­ss på morgonen och på kvällen blir det ett till. Det brukar vara gym och fysträning på morgonen och på kvällen handlar det mer om boxning.

Sammanlagt brukar det bli mellan tre och fem timmar per dag. Men då kroppen är i form smakar tränandet.

– Det är första gången på länge som kroppen fått vara en längre tid i bra skick. Jag minns inte de gamla skadorna, säger Helenius och poängterar att han lever i nuet med fokus stint ställt på Teper-matchen.

Erkan Teper, ja. En slagkrafti­g tysk vars målsättnin­g är exakt den samma som Helenius. Men sin vana trogen lägger Borgåboxar­en inte sina tankar i onödan på det som han tycker inte är väsentligt.

– Jag har inte kollat videor från hans matcher. Borde jag ha gjort det? frågar Helenius leende.

– Jag följer inte boxning över huvud taget, tillägger han och tackar för sig.

Medan reportrarn­a och fotografer­na lämnar gymmet och reklamerna tas ner blir ändå ett par gestalter kvar i det gamla boxningsgy­mmet.

– Vi fortsätter ännu en stund, säger tränaren Lindström med ett flin.

Man kan ju inte förbereda sig för bra till sitt livs match.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? Foto: Cata Portin ?? Robert Helenius gör sig redo för sin EMtitelmat­ch genom att sparra mot världens bästa tungviktsb­oxare.
Foto: Cata Portin Robert Helenius gör sig redo för sin EMtitelmat­ch genom att sparra mot världens bästa tungviktsb­oxare.
 ?? Foto: EPa/Christian Charisius ?? Volodymyr Klytjkos tunga slag fäller vem som helst.
Foto: EPa/Christian Charisius Volodymyr Klytjkos tunga slag fäller vem som helst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland