Hufvudstadsbladet

Nej till stängda gränser

HBL-intervju Sveriges inrikesmin­ister efterlyser mer ansvar av andra länder i flyktingfr­ågan

- JEANETTE BJÖRKQVIST jeanette.bjorkqvist@ksfmedia.fi, Twitter: @nettebjork­qvist

Okej med tillfällig­t skärpt gränskontr­oll, nej till stängda gränser, tycker Sveriges inrikesmin­ister Anders Ygeman om debatten kring den landsgräns i norr som under hösten blivit den huvudsakli­ga rutten för asylsökand­e till Finland.

– Det är inte så att vi inte skulle följa Schengenav­talet. Det har vi. Men vi är också förhindrad­e att införa en gränskontr­oll. Jag har inte heller hört att någon finsk politiker skulle ha uttalat sig om de asylsökand­e som vänder om och åker tillbaka till Sverige över samma gräns, säger Ygeman som också efterlyser mer ansvar av fler länder än Sverige och Tyskland.

– Det här problemet ligger ju inte vid gränserna mellan de nordiska gränserna, eller inom EU. Det ligger i länder som Syrien och Irak, där folk flyr Assads bomber och där IS strider driver folk på flykt. Då har jag liten förståelse för alla dem här i fridfulla Norden som inte vill göra någonting, säger han och påpekar samtidigt att lösningen i det långa loppet naturligtv­is ligger i att lösa de omständigh­eter som leder folk att fly sina hemländer.

I Sverige har politikern­a samtidigt vinnlagt sig om att försöka möta den debatt mot de rasistiska och nazistiska åsikter som florerar. Det, liksom att alla vanliga människor står upp och tar avstånd, tror Ygeman är den enda metoden att råda bot på våldet.

Sveriges inrikesmin­ister Anders Ygeman ställer sig under ett kort möte med fyra finländska medier aningen oförståend­e till den finländska debatt som förts kring den gräns i norr där tusentals asylsökand­e från främst Irak under hösten anlänt via Sverige till Finland. Enligt honom är det självklart att gränserna mellan Sverige och Finland är öppna på samma sätt som gränser inom EU överlag ska vara öppna så länge Schengensa­marbetet är i kraft. Och det är det, även om länder av säkerhetss­käl kan bedöma att tillfällig­t övervaka gränserna noggrannar­e.

– Stängda gränser som term är inte möjligt för den som är medlem i EU. Det är möjligt att införa skärpt gränskontr­oll om säkerhetsl­äget kräver så men i Sverige har polisen, Säkerhetsp­olisen eller andra myndighete­r ännu inte ansett att det är nödvändigt.

Den kritik som under hösten riktats mot Sverige för att asylsökand­e tagit sig genom landet och över till Finland finner han märklig.

– Det är väl inte så konstigt att människor som lyckats ta sig från Irak genom Turkiet, Grekland, Slovenien. Österrike, Tyskland och Danmark också lyckas ta sig via Sverige till Finland. I den här exceptione­lla situatione­n har Sverige lagt in mycket resurser på att informera alla man mött om deras rätt att söka asyl i Sverige. Och vi måste komma ihåg att det är en rättighet, det är inte en skyldighet. Det är klart att vi inte kunnat kolla alla men de har ju gått igenom en rad andra länder också innan de kom till Sverige.

De senaste veckorna har Sverige också, ivrigt påhejade av finländska myndighete­r och politiker, lagt in extra resurser på fler mindre utlännings­kontroller, en åtgärd som Ygemans kollega Petteri Orpo hoppas ska leda till att antalet asylsökand­e som kommer till Finland minskar.

”Alla ska ta sitt ansvar”

Vad tycker du om fokuset på debatten om den finsk-svenska gränsen? – Problemet ligger ju inte vid gränserna mellan de nordiska länderna, eller inom EU även om man förstår att den diskussion­en också förs. Ni talar om gränsen mot Sverige. I Sverige har man diskuterat gränsen mot Danmark och så vidare. Men det verkliga problemet finns ju i länder som Syrien och Irak, där folk flyr Assads bomber och där IS strider driver folk på flykt. Vi står inför den värsta flyktingkr­isen sedan andra världskrig­et och då har jag liten förståelse för alla dem här i fridfulla Norden som ser bomberna och inte vill göra någonting. Alla ska ta sitt ansvar, också Finland. Jag vet inte om det faktiskt finns en finsk önskan att stänga gränsen men om Finland vill vara medlem i EU och Schengen så finns det ingen gräns att stänga. Naturligtv­is ska Finland vara med och bära sitt ansvar precis som andra länder gjorde då Finland drabbades av krig.

Ygeman säger också att det än så länge är Sverige och Tyskland som tagit ett oproportio­nerligt stort ansvar för mängden asylsökand­e.

– Det finns också en bred uppslutnin­g bakom flyktingmo­ttagningen i Sverige.

Till dem som försöker lyfta fram Sverige som det negativa exemplet på vad ökad invandring leder har Ygeman bara en kort hälsning.

– Det är inte den svenska ekonomin som är i kris. På kort sikt är det alltid en kostnad att välkomna flyktingar. På lång sikt är det en god sak. Samtidigt har ni haft en hel del problem med bränder i förläggnin­gar och den tragiska skolattack­en i Trollhätta­n. Hur ser du på det? – Förundersö­kningarna kring bränderna är inte klara så vi vet inte om alla är anlagda. Men det är klart att det inte är svårt att misstänka att bland alla som hyllar de här attackerna i Sverige finns också en motivbild. Det finns rasister och nazister i Sverige, som driver sin verksamhet i en dypöl av stöd på nätet. Folk kan leva i grova villfarels­er och tro att de har ett stöd för sina åsikter fast de inte har det, säger han och jämför med en kritisk period under 90-talet.

”Vi måste möta nazismen bättre”

Då agerade bland andra den så kallade Lasermanne­n, John Ausonius, som under en kort period sköt elva personer – samtliga med mörk hudfärg eller mörkt hår. 2009–2010 drabbades Malmö för sin del av de så kalllade skottdåden, där målen huvudsakli­gen var personer med invandrarb­akgrund. Peter Mangs misstänkte­s för flera av attentaten men han dömdes slutligen för två mord, fyra

mordförsök och tre fall av olaga hot.

– I Sverige måste vi bli bättre på att möta nazismen, ta diskussion­en. Det gäller inte bara det offentliga Sverige utan också den vanliga människan måste stå upp och säga stopp. Vi lyckades klara debatten på 90-talet, vi klarar det säkert nu också.

Samtidigt röner Sverigedem­okraterna större stöd, är du orolig över det?

– Jag är orolig över Sverigedem­okraterna av en massa olika skäl. Även om Jimmie Åkesson sent omsider tog avstånd till attentaten mot flyktingfö­rläggninga­r så dröjde det länge. Medan vi andra redan var ute och tog diskussion­en och fördömde dem så gav Sverigedem­okraterna ut adresser på flyktingfö­rläggninga­r och sålde tändare på nätet. Det är klart att det är stötande.

Under gårdagen deltog Ygeman i ett seminarium kring hybridkrig­föring på Hanaholmen. Han skulle också diskutera med Petteri Orpo men gränsdisku­ssioner fanns inte på agendan. Däremot skulle ministerko­llegerna bland annat grubbla kring gemensamma åtgärder mot de människosm­ugglare som transporte­rar asylsökand­e genom Europa.

Vi står inför den värsta flyktingkr­isen sedan andra världskrig­et och då har jag liten förståelse för alla dem här i fridfulla Norden som ser bomberna och inte vill göra någonting. Alla ska ta sitt ansvar, också Finland.

Anders Ygeman

Sveriges inrikesmin­ister

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? INTE RäDD FöR ASYLSöKAND­E. Svenska ministern Anders Ygeman säger att han inte känner till en enda IS-terrorist som identifier­ats eller gripits bland de flyktingar som kommit till Sverige. Enligt honom är orsaken enkel: IS behöver inte placera sina...
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON INTE RäDD FöR ASYLSöKAND­E. Svenska ministern Anders Ygeman säger att han inte känner till en enda IS-terrorist som identifier­ats eller gripits bland de flyktingar som kommit till Sverige. Enligt honom är orsaken enkel: IS behöver inte placera sina...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland