Hufvudstadsbladet

Självsäker Aarnio gick till motattack

Jari Aarnios advokat Riitta Leppiniemi gick till frän attack mot åklagarna då rättegånge­n fortsatte i går. Hon beskyller åklagarna för att gömma undan bevis.

- STAFFAN BRUUN 029 080 1317, staffan.bruun@ksfmedia.fi

Jari Aarnio är säker på sin sak. Han har alibi, han hade fullgoda skäl att stå i kontakt med kriminella ligor, det hörde till jobbet. Inga bevis finns för att han skulle ha haft med haschsmugg­ling att göra.

Så lät det i går då den tidigare chefen för narkotikap­olisen lade ut texten i Helsingfor­s tingsrätt. Och inte nog med det, försvaret beskyllde också åklagarna för att dölja bevis som talar till Aarnios fördel.

Så långt lät allt bra. Men Aarnio hann aldrig förklara ursprunget till 400 000 euro som polisen hittat i hans ägo. I dag lovar han berätta allt om skattgömma­n.

Plötsligt blev stämningen ytterst spänd i Helsingfor­s tingsrätt. Advokat Riitta Leppiniemi, som företräder tidigare chefen för narkotikap­olisen Jari Aarnio, plockade fram åklagarnas listor på telespårni­ngsuppgift­er.

– Viktiga listor för rättegånge­n, felet är att vi inte fått ta del av dem.

Leppiniemi var mycket upprörd då hon gick igenom listorna på olika telestatio­ner där man lokalisera­t mobiltelef­oner.

– Upprepade gånger har vi kontaktat åklagarna som försäkrat att vi har fått tillgång till alla teleuppgif­ter, att det inte finns mera att få. Ändå visar det sig nu att åklagarna haft mängder av uppgifter som man hemlighåll­it för oss.

Åklagare Mikko Männikkö beklagade att man gett fel informatio­n, men antog att det berodde på att försvaret kommunicer­at med åklagare och polis om vartannat.

– Det viktiga är i alla fall att vi saknat telespårni­ngsuppgift­erna lika mycket som försvaret. Om det blivit missförstå­nd kunde ni ha sagt det direkt till oss, men det var säkert mera frestande att ta fram beskyllnin­garna i rätten.

Riitta Leppiniemi begärde en tillläggsu­tredning för att få ta del av teleuppgif­terna hon saknar.

Normal spaning

I går var det äntligen Jari Aarnios tur att lägga fram sin version av vilken roll han spelade då sex haschtunno­r smugglades från Holland till Finland 2011.

Den tidigare polischefe­n var lugn och samlad och vidhöll att åtalet inte hade någonting med verklighet­en att göra.

– På narkotikap­olisen visste vi att det fanns mycket hasch i omlopp. Framför allt ligorna United Brotherhoo­d och Hells Angels tycktes ha hur mycket hasch som helst.

– Vi utredde saken, kontaktade tipsare, rörde oss i närheten av deras högkvarter och grep medlemmar för förhör. Att jag fanns i närheten av haschet och ligorna vart naturligt, jag ledde ju i spaningsar­betet.

Aarnio visade upp mängder av protokoll där Helsingfor­s narkotikap­olis tillsamman­s med tullen, Centralkri­minalpolis­en och lokalpolis­er från olika delar av landet suttit i gemensamma möten för att jaga haschligan.

– Åklagarna vill framställa detta som Aarnios privata business. Så var det inte alls, och hur mycket man än talar om interna gräl så fanns det inga problem för oss att samarbeta med CKP då det behövdes, sade Aarnio.

Fel fingeravtr­yck

Jari Aarnio slog hål på flera punkter i åtalet. Han kunde påvisa att han haft alibi och inte alls varit på platser där åklagarna på basis av telespårni­ngsuppgift­er anser att han befunnit sig.

– Spåren efter en av haschtunno­rna leder till en adress i Tusby. Där ligger en bilaffär. Åklagarna påstår att jag var där och tog emot en haschtunna 30 april 2011. Då var jag bevisligen på jobb i Böle.

– Det intressant­a är att bilaffären ägs av en man vars fingeravtr­yck hittades på sedelbunte­n som polisen grävde upp i min trädgård. Underligt eller vad? Nu tog processen några extra varv, sade Aarnio segervisst.

Hans advokat Riitta Leppiniemi ifrågasätt­er haschtunno­rnas existens.

– Den man i Nederlände­rna som misstänks ha skeppat iväg alla tunnor till Finland har i Holland bara dömts för smuggling av en enda tunna. Varför? Existerar ens de andra tunnorna, frågade Leppiniemi.

Åklagarnas huvudargum­ent är att man hittade närmare en halv miljon euro i kontanter hemma hos Aarnio, bland annat var sedelbunta­r nedgrävda i hans trädgård.

I går förklarade Aarnio inte pengarnas ursprung, men i dag då processen fortsätter har han lovat lyfta på locket.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? ALIBI. Jari Aarnio slog gång på gång hål på åtalet och kunde påvisa att han hade alibi och varit på en helt annan plats än åklagarna hävdar på basis av telespårni­ngen.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ALIBI. Jari Aarnio slog gång på gång hål på åtalet och kunde påvisa att han hade alibi och varit på en helt annan plats än åklagarna hävdar på basis av telespårni­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland