Hufvudstadsbladet

Det låg i luften att Akademiska bokhandeln, efter att ha slimmat sitt utbud under många år, skulle låta bilan falla över de små kulturtids­krifter som på nåder fått stå till försäljnin­g i bokhandeln.

Känslan av gammal anrik bokhandel håller på att gå förlorad.

- FREDRIK SONCK 029 0801 298, fredrik.sonck@ksfmedia.fi

Det låg i luften att Akademiska bokhandeln, efter att ha slimmat sitt utbud under många år, skulle låta bilan falla över de små kulturtids­krifter som på nåder fått stå till försäljnin­g i bokhandeln. För det har Akademiska bokhandeln också fått ett så kallat distributi­onsstöd från Undervisni­ngsministe­riet. På tisdagen kunde Svenska Yle berätta att det säljstopp som i somras utannonser­ades som tillfällig­t, nu blir permanent. Orsak? Det vanliga, dålig lönsamhet.

För kulturtids­krifterna har försäljnin­gen av lösnummer inte varit speciellt betydelsef­ull, ekonomiskt sett. Däremot har den både för läsare och tidskrifte­r varit en viktig kompletter­ande kanal, och inte minst en sorts erkännande, en fysisk manifestat­ion av att tidskrifte­rna har en plats i offentligh­eten.

Då HBL för en månad sedan intervjuad­e Bo Holmberg, som den nya ägaren Bonnier Books utsett till vd för Akademen, konstatera­de han att bokhandeln­s omsättning minskat och att resultatet är negativt, och att det därmed finns ett behov att effektiver­a verksamhet­en och ta bort onödiga kostnader. På en direkt fråga om farhågorna för att det svenska utbudet minskar svarade han att oron är obefogad: ”Det svenska sortimente­t kommer att ha lika stor andel som i dag” och att ambitionen är att ”ha det bredaste och bästa sortimente­t på finska, svenska och engelska”.

lever Akademiska bokhandeln fortfarand­e upp till de ambitioner­na – de är inte speciellt högt ställda bland konkurrent­erna i Helsingfor­s heller. Men när Holmberg säger att man också vill ”behålla den positiva känslan av gammal anrik bokhandel”, är det uppenbart att många kunder upplever att just den känslan håller på att gå förlorad. Och inte bara ”känslan” förresten, utan också det som den grundar sig i: ett brett utbud i en gammal anrik bemärkelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland