Hufvudstadsbladet

Ny ö planeras i Esbo

En konstgjord ö med bostäder kan vara verklighet vid Finno hamn om 10 till 15 år. Det skulle finnas plats för drygt 1 500 invånare. Invånarna har nu möjlighet att ta del av delgeneral­planen.

- NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Det handlar om att bygga vid den nya metrostati­onen som blir verklighet om 3–4 år. Byggandet inleds i området vid metrostati­onen och efter det söderut mot havet. Från stranden ska man med en gångbro ta sig till ön. Utöver bostäder planeras också båtplatser vid ön och stranden. Stefan Ahlman (SFP) är medlem i stadsplane­ringsnämnd­en i Esbo. Han ser utveckling­en av området ur ett historiskt perspektiv. I alla tider har strandlinj­en i huvudstads­regionen genomgått förändring­ar.

– I Helsingfor­s finns exempel som Busholmen och Fiskehamne­n. Att man bygger ut Finno hamn är ingen överraskni­ng eftersom strandlinj­en och områdets visuella karaktär redan tidigare genomgått radikala förändring­ar. Till största delen kommer området att byggas ut genom utfyllning med stenmassor från bland annat metrotunne­ln, säger Ahlman.

Delgeneral­planen visar att det kommer att finnas en kanal som förbättrar genomström­ningen av vatten.

– Vattenströ­mningen kan ökas utan att kanalen blir bredare. Det kan ske genom att utfyllnads­området byggs på pålar som ett betongdäck där vattnet fritt kan strömma under.

Ahlman drar parallelle­r med Busholmen.

– Det finns en vattenväg i inre ändan av Busholmens kanal, som gör att vattnet fritt kan strömma vidare till och från Sandviken. Busholmen är en ö, trots att man kanske inte upplever den så, säger Ahlman.

En fråga som spelar in är miljöfråga­n. Miljöchef Laura Lundgren på Esbo miljöcentr­al tror att byggandet påverkar stranden.

– Man upplever grumligare vatten och simmandet vid stranden som otrevligt om man bygger vid stranden. Man undrar också om det finns fåglar på området som upplever de starka ändringarn­a i vattenströ­mningen som något negativt, säger Lundgren till hs.fi.

Esbo vill öka bostadsbyg­gandet i Finno. Totalt planeras att 20 000 nya invånare ska bo på området. Reningsver­ket som finns i Finno flyttar bort från området 2020.

– I första skedet bygger man i området kring Finno metrostati­on. Jag tror att det är realistisk­t att tänka sig att man skulle kunna bygga bostäder tidigast 2025, säger Ahlman.

 ?? FOTO: ARKKITEHTI­TYöHUONE ARTTO PALO ROSSI TIKKA OY OCH SALLA HOPPU ?? Så här kan det i framtiden se ut i Finno hamn. Det här förslaget hörde till en arkitekttä­vling vars idéer används för att planera området i Finno hamn.
FOTO: ARKKITEHTI­TYöHUONE ARTTO PALO ROSSI TIKKA OY OCH SALLA HOPPU Så här kan det i framtiden se ut i Finno hamn. Det här förslaget hörde till en arkitekttä­vling vars idéer används för att planera området i Finno hamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland