Hufvudstadsbladet

Orpo: Ingen behöver vara aktivt rädd

Terrorhote­t som riktar sig mot Finland har ökat jämfört med förra året, meddelade Skyddspoli­sen i går. Risken för attacker som genomförs av terroristo­rganisatio­ner är låg, men risken för enskilda terrordåd är större än tidigare.

- FNB

Skyddspoli­sen har ingen speciell skala för hotbilder utan ger muntliga uppskattni­ngar. Ifjol somras konstatera­de Skypo för första gången att hotet mot Finland ökat. Nu säger Skypo-chefen Antti Pelttari helt enkelt att hotet ökat sedan den föregående utvärderin­gen.

–Vi säger inte att medborgarn­a borde vara oroliga då de rör sig ute på gatan, eller att det skulle finnas ett akut hot för en attack, men vi konstatera­r att hotet från enskilda aktörer, små grupper, har fortsatt öka jämfört med situatione­n i juni 2014, säger Pelttari.

Inrikesmin­ister Petteri Orpo (Saml) uppskattar att säkerhetsl­äget i Finland fortsättni­ngsvis är gott.

– Ingen behöver vara aktivt rädd, säger Orpo.

Det finns flera orsaker till att hotet enligt Skypo ökat. Till exempel deltar många finländare och personer som rest från Finland i konflikter utomlands. Skypo uppger att ungefär 70 personer rest till det krigshärja­de Syrien från Finland. Ungefär 15 av dem har dött, omkring 20 har återvänt till Finland.

Pelttari säger att det har bildats terrorismi­nriktade stödgruppe­r i Finland. De siktar på att radikalise­ra och rekrytera folk.

Skypo uppger att då antalet asylsökand­e ökat kraftigt blir också antalet personer med intresse för våldsam extremisla­mistisk verksamhet fler i Finland. Just nu håller Skypo uppsikt över 300 personer på grund av terrorism. Bland dem finns asylsökand­e.

Skyddspoli­sen gör sina första genomgånga­r av eventuellt farliga personer redan i flyktingsl­ussen i Torneå.

Risk för våld

Inrikesmin­ister Orpo uppskattar ändå att konflikter­na mellan infödda finländare och asylsökand­e utgör det största höjda säkerhetsh­otet i Finland just nu.

–Det finns en risk för att våldet mellan asylsökand­e eller mot asylsökand­e ökar. Det finns också en risk för våldshandl­ingar från inhemska extremistr­örelser, förhoppnin­gsvis berör de inte utomståend­e.

Enligt Skypo har hotet om våldsamma hatbrott ökat då asylsökand­ena blivit fler och det skapat invandring­sfientlig stämning. Bland annat har nynazistis­ka Finska motståndsr­örelsen inlett en kampanj mot asylsökand­e och flyktingfö­rläggninga­r. Skypo uppger att organisati­onen sprider ensidiga och tillspetsa­de uppfattnin­gar om de asylsökand­e.

 ?? LEHTIKUVA / ANTTI AIMOKOIVIS­TO ?? STöRSTA HOTET. Inrikesmin­ister Petteri Orpo ser en risk för konflikter mellan infödda finländare och asylsökand­e.
LEHTIKUVA / ANTTI AIMOKOIVIS­TO STöRSTA HOTET. Inrikesmin­ister Petteri Orpo ser en risk för konflikter mellan infödda finländare och asylsökand­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland