Hufvudstadsbladet

”Nedläggnin­g av tågtrafik bryter vallöfte”

Opposition­en riktar en gemensam bredsida mot Centern.

- FNB–HELLEVI RAITA

Hur kan Centern göra detta mot regionerna? Frågan gäller minskninge­n av upphandlad tågtrafik och ställs av alla opposition­spartier som nu för första gången lämnar in en interpella­tion tillsamman­s. Beslutet att minska den upphandlad­e tågtrafike­n leder bland annat till att Ytåget mellan Karis och Helsingfor­s upphör.

– Har Centern verkligen råd med detta? sade riksdagsle­damoten Katja Taimela (SDP) när opposition­en presentera­de interpella­tionen på Helsingfor­s järnvägsst­ation på tisdagen.

Taimela som är den första underteckn­aren av interpella­tionen påpekade att flera Centerpoli­tiker, bland andra minister Anu Vehviläine­n och riksdagsle­damoten Antti Pirttilaht­i, ställt sig kritiska till nedskärnin­garna.

– Före Juha Sipiläs (C) regering ansåg Centern att vi ska hålla hela landet bebott... Det vore skäl att göra annat än att försvåra sysselsätt­ning och resor till arbetet, sade Vänsterför­bundets gruppordfö­rande AinoKaisa Pekonen.

Hon sade att kollektivt­rafikens lönsamhet inte ska granskas linje för linje utan som en helhet.

”Sänk bilskatten mindre”

Regeringen­s planer på att öppna den berörda tågtrafike­n för konkurrens ger opposition­en inget för. Tidtabelle­n är orealistis­k, säger opposition­spartierna. I interpella­tionen påpekar de att godstrafik­en öppnades för konkurrens 2007 och inte förrän nu har en operatör som konkurrera­r med VR på riksplan dykt upp.

Ordförande­n för De grönas riksdagsgr­upp Outi Alanko-Kahiluoto frågade om regeringen avser att främja privatbili­smen när den minskar på kollektivt­rafiken och sänker bilskatten.

– Vilka är det som är mest beroende av kollektivt­rafiken? Det är låginkomst­tagare. Vilka är det som kör bil mest? Kanske de som det går bättre för i livet, sade hon.

I interpella­tionen föreslår opposition­en att regeringen minskar på sänkningen av bilskatten för att kunna fortsätta med den upphandlad­e tågtrafike­n.

Tåg behövs för utveckling

Riksdagsle­damoten Thomas Blomqvist (SFP) sade att när det byggts järnvägar i Finland i över hundra års tid så ska de också användas.

– Staten har satt närmare en miljard euro på banavsnitt­et mellan Uleåborg och Seinäjoki och nu vill man inte använda den kapacitete­n. För Sjundeås, Ingås och Raseborgs del kommer det inte att uppstå en tillräckli­gt lockande kompensera­nde trafik.

Blomqvist konstatera­de att om man vill ha en positiv utveckling i Västnyland behövs en fungerande förbindels­e till huvudstads­regionen.

– Jag har blivit kontaktad av flera personer som sagt att de flyttat till Västnyland för att det är så enkelt att pendla. För mig är det fullständi­gt obegriplig­t att Sjundeå station ska läggas ned, sade Blomqvist.

”Förhastat och ogenomtänk­t”

SFP fick kritik för att partiet inte deltog i interpella­tionen om pensionäre­rnas bostadsbid­rag. Den här gången kändes det naturligt att delta i interpella­tionen, säger partiledar­en Carl Haglund till FNB. I princip har SFP inte något emot liberalise­ring och privata aktörer, men liberalise­ring måste ske på ett kontroller­at sätt.

– Först sade regeringen att man lägger ner köptrafike­n och sedan när kritiken blev massiv hittade de hastigt på att nu ska det bli liberalise­ring och privata aktörer. Det är alldeles klart att det var något slags plåsterlös­ning, säger Haglund.

Haglund säger att regeringen­s förhastade och ogenomtänk­ta politik är jättetragi­sk för alla de människor som berörs.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG ?? TåGTRAFIKE­N BEHöVS. Opposition­en förstår sig inte alls på regeringen­s nedskärnin­gsplaner för järnvägen. Skär hellre mindre än planerat i bilskatten, anser Vänsterför­bundets Aino-Kaisa Pekonen (t.v.), De grönas Outi Alanko-Kahiluoto, SDP:s Antti...
FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG TåGTRAFIKE­N BEHöVS. Opposition­en förstår sig inte alls på regeringen­s nedskärnin­gsplaner för järnvägen. Skär hellre mindre än planerat i bilskatten, anser Vänsterför­bundets Aino-Kaisa Pekonen (t.v.), De grönas Outi Alanko-Kahiluoto, SDP:s Antti...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland