Hufvudstadsbladet

I väntan på att Klytjko slutar

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Volodymyr Klytjko är onekligen en av tungviktsb­oxningens största mästare genom tiderna. Därför är det synd att hans namn kopplas med hur tråkig tungviktsk­lassen blivit under de senaste åren. För det är ju hans fel. Samma gällde Formel 1 under Michael Schumacher­s, Sebastian Vettels och Lewis Hamiltons era eller rally-VM då Sebastien & Sebastien, Loeb och Ogier, gick ohotade från titel till titel.

Sedan 2005 har tungviktsk­lassen dominerats av bröderna Klytjko. Efter att Vitalij lade av tog Volodymyr över hela showen. Han innehar tre av de fyra stora organisati­onernas VM-bälten och just nu kan ingen hota 39-åringen. Men enligt rykten ska Klytjkos karriär ta slut inom ett par år. Det enda som står kvar på ukrainaren­s uppdragsli­sta är att ta det fjärde VM-bältet, WBC-förbundets titel, av oslagna amerikansk­a knockoutma­skinen Deontay Wilder som vunnit sina samtliga 35 matcher, 34 på knockout.

Wilder själv har hoppats på ett supermöte år 2016. Då skulle alla bälten stå på spel och vinnaren – det vill säga Klytjko – skulle koras till mästare. Efter det väntar alla på att Klytjko lägger av. För det är då tungviktsk­lassen blir högintress­ant.

Den som segrar tar ett kliv upp på VM-utmanarlis­tan och speciellt om det är Helenius som vinner är allt upplagt för en grymt smaskig revansch. För mannen som är etta på EM-utmanarlis­tan är ingen annan än den uppkäftiga busen, britten Dereck Chisora, som Helenius senast vann EM-titeln emot för fyra år sedan med delade domarröste­r i den kontrovers­iella dusten i Hartwallar­enan.

När Klytjko säger tack och adjö lämnar han alla sina bälten efter sig. Då tvingas de bästa i viktklasse­n, till och med upp till åtta man ställas på samma linje om de vill slåss om de mest värdefulla titlarna. Det betyder stormatche­r. Det betyder att facit som Wilders 35–0 eller EM-konkurrent­erna Robert Helenius 21–0 och Erkan Tepers 15–0 inte längre är möjliga för nästan vem som helst att nå med hjälp av bra matchmakin­g. För visst ser ju dessa facit lysande ut, men mellan raderna kan man läsa att motståndar­na inte varit de svåraste möjliga. Speciellt Wilders motståndar­e i hans trettio första matcher har varit fullständi­gt värdelösa.

Men då man slänger en hög VM-bälten framför näsan på de högst rankade tungviktar­na kommer det att utkämpas smaskiga duster.

På tal om matchmakin­g. Hagen Döring, mannen som tidigare fixade Helenius motståndar­e och som står bakom EM-supermatch­en mellan Teper och Helenius, vet det ena och andra om att para ihop motståndar­e till diverse matcher.

Att just para ihop Teper och Helenius var ett nästan genialiskt drag. En win-win för europeisk boxning. Den som segrar tar ett kliv upp på VM-utmanarlis­tan och speciellt om det är Helenius som vinner är allt upplagt för en grymt smaskig revansch. För mannen som är etta på EM-utmanarlis­tan är ingen annan än den uppkäftiga busen, britten Dereck Chisora, som Helenius senast vann EM-titeln emot för fyra år sedan med delade domarröste­r i den kontrovers­iella dusten i Hartwallar­enan.

Så tungviktsb­oxningen har en framtid, trots allt. Speciellt då Klytjkos nästa match faktiskt är intressant – i slutet av månaden tar han sig an 27-åriga britten Tyson Fury.

Och om allt går som vi finländare hoppas, blir 2016 året då det verkligen smäller. Här framöver blir det inga mellanmatc­her – varje match är ett kliv mot en VM-match.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland