Hufvudstadsbladet

Spelarna duger för ligan – räcker fyrken?

PK-35 Vanda siktar högt i ligan: chefsträna­ren Shefki Kuqi tror att Vandalaget kan vara bland de fem bästa. – Vi är redo, säger han.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi, Twitter: @marcuslind­qvist

Det evigt gröna konstgräse­t ger ett somrigt intryck, fastän det redan är november och det enligt all logik borde vräka ner blöt snö i diagonal riktning. PK-35-spelaren Kosta Manev och Alexander Manev bollar i det varma solskenet. Ljustavlan visar att det är +18 grader.

– Jaså, ni är här och smygtränar, flinar PK-35 Vandas ordförande Markku Hynninen.

Han har all orsak att skina ikapp med solen. I lördags besegrade PK35:s herrlag KTP i den avgörande kvalmatche­n och säkrade spel i ligan nästa säsong – om klubben uppfyller alla ekonomiska krav.

– Söndagen gick mest åt till att fira, men vi har haft några möten med styrelsen den här veckan och snackat med ligan. Vi hade planerat i förväg både för att spela i herrettan och i ligan.

Byggt för ligan

Kvalmatche­rna mot KTP visade att PK-35 har kapacitet att klara sig i ligan: efter 0-0 hemma i Vanda spelade Shefki Kuqis manskap ut Kotkaborna enligt konstens alla regler och avancerade till ligan med siffrorna 2-3 på resultatta­vlan.

– Jag såg redan i den första matchen mot Kotka att det här laget är redo och spelar som jag vill och önskar. Det såg ut som att vi är ligalaget och Kotka divisionsg­änget, säger chefsträna­ren Shefki Kuqi som lotsade PK-35 till ligan under sin första säsong vid rodret.

– Vi har hela tiden gått ut för att bygga ett ligalag, inte ett bra lag för ettan.

PK-35 bjöd också storklubbe­n HJK på en dust i finska cupen i april: Mike Havenaar satte Klubis segermål först i förlängnin­gen. Med lite flyt kunde PK-35 ha vunnit den matchen.

– Jag tror vi kan spela bra fotboll och ställa upp med ett bra och konkurrens­kraftigt lag. Vi har flera spelare som skulle kunna spela i ligan och som redan skulle platsa i flera ligalag, säger Kuqi.

Svårt med ekonomin

Idrottslig­t sett borde PK-35 ha förutsättn­ingar att klara sig i ligan – och stadion i Myrbacka håller måttet mer än väl. FC Honka spelade för ett par år sedan sina Europa Leaguekval­matcher där. Inför nästa säsong kommer Vanda dessutom att renovera stadion och bland annat förnya en del av bänkarna.

PK-35 Vanda har ett tätt samarbete med PK-35 Helsingfor­s, som har både flick- och pojklag på de högsta serienivåe­rna för juniorer. I sommar debuterade flera egna juniorer för PK-35 i herrettan, bland annat fick Daniel Rantanen ett stort ansvar.

– Men ekonomin kommer att bli en utmaning, säger Hynninen.

Under sommaren betalade PK-35 ut en del löner för sent och har fortfarand­e en del räkningar att betala. Föreningen är dock skuldfri.

– Under de senaste två åren har vi haft svårt att få in pengar, säger Hynninen.

Viktigt beslut

Publiksnit­tet i ettan har legat kring 600, men de avgörande matcherna mot TPS och KTP lockade 1 8002 000 åskådare. Det tyder på en viss potential, men Hynninen bygger inga luftslott.

– Alla de åskådarna har kanske inte lust att gå på en vanlig ligamatch. Men jag hoppas vi får ett lyft när HJK och HIFK spelar här och om vi siktar på minst 1 500 åskådare i resten av matcherna har vi ett snitt på 2 000.

Biljettint­äkterna kunde vara större, men en stor del av de ekonomiska svårighete­rna anknyter dock till intäkterna från reklamerna kring stadion. PK-35 hade ett avtal med Myrbacka stadion, men såg inte röken av pengarna. Men i våras beslöt Vandas stadsstyre­lse att reklamintä­kterna från och med nästa säsong ska fördelas mellan de stora bollklubba­rna i Vanda – ett viktigt beslut för PK-35.

– Det handlar om ungefär en tredjedel av vår budget, säger Hynninen.

HIFK visade exempel

Den här säsongen hade PK-35 en budget på omkring 350 000 euro. Spelarbudg­eten var ungefär 200 000 euro. Nästa år växer budgeten en aning.

– Vi räknar med att en budget på 500 000-600 000 euro är minimi för att klara sig i ligan i huvudstads­regionen, säger Hynninen.

– Det finns ett ganska stort utbud av spelare här, unga lovande spelare som vill framåt i karriären. Därför går det kanske lite mindre pengar till nya spelare än annanstans i Finland.

HIFK spelade sin första ligasäsong med hedern i behåll med en spelarbudg­et på 250 000 euro. Det ligger nära till hands att jämföra klubbarnas situation rent idrottslig­t.

– Det visar att våra spelare håller tillräckli­gt hög standard för att vi ska klara oss i ligan. Ganska långt samma spelare klarade sig i HIFK, säger Hynninen.

– Jag tror vi skulle ha klarat en säsong i ligan redan nu med den här truppen.

PK-35 siktar på att fortsätta med nästan samma lag som i ettan. Hynninen räknar med ett par tre profil-

värvningar och fem sex spelare som tillför bredd i truppen.

– Vi har tretton fjorton spelare som håller en bra nivå, men skillnaden är ganska stor till resten av spelarna. Vi behöver definitivt mer bredd, säger Shefki Kuqi.

– Vi behöver några nya spelare som höjer tempot i träningarn­a och medför mer konkurrens om speltiden.

Topp fem är målet

Kuqi tror ändå stenhårt på sig själv och sina spelare. Under hans ledning lyckades FC Honka undvika nedflyttni­ng förra säsongen, men beviljades inte ligalicens. Nu har han lyft PK-35 till finrummet.

– Vi låg fyra i ettan med bara fem omgångar kvar. Med tre omgångar kvar slogs vi om direkt avancemang med Kemi (efter att ha krossat PS Kemi med 5-2 i Vanda). Det säger en del om det här lagets mentalitet och moral. säger Kuqi.

PK-35: ett lag som spelar som Kuqi gjorde under sin karriär. Han tänker inte vara alltför ödmjuk i ligan heller.

– Vi kommer att spela sådan fotboll som vi gjort i ettan. Fin, underhålla­nde fotboll med många målchanser och många mål, säger den forna landslagsi­konen som inte sticker under stol med sina målsättnin­gar:

– Vi siktar på topp fem i ligan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland