Hufvudstadsbladet

Sjuk på jobbet

Många faktorer ska vägas in då arbetsförm­ågan mäts.

- MARINA HOLMBERG marina.holmberg@ksfmedia.fi

Läkarförbu­ndet vill att systemet med sjukskrivn­ingar ändras. Läkaren ska å ena sidan följa de etiska reglerna som säger att hen ska ge utlåtanden som en av samhället godkänd oberoende expert. Å andra sidan ska läkaren också då hen sköter patienten anpassa vården så att patienten kan godkänna den. Det här kan leda till konflikter.

Läkarförbu­ndet vill att man följer Hollands och Storbritan­niens praxis där den vårdande läkaren inte skriver ut sjukledigh­et utan där man i stället fokuserar på vad arbetstaga­ren kan utföra för jobb.

Om arbetstaga­ren känner att hen kan jobba tar hen kontakt med arbetsgiva­ren. Arbetsgiva­ren ser vad den kan göra för arrangeman­g och därefter gör den vårdande läkaren, företagshä­lsovården och patienten upp en plan över om det behövs sjukledigt och i så fall hur länge eller hur länge specialarr­angemang ska råda på arbetsplat­sen.

Läkarförbu­ndets verksamhet­sledare Heikki Pälve tar som exempel att en gipsad arm inte på alla arbetsplat­ser är ett hinder för att jobba. Det är det säkert inte, men alla som haft en gipsad arm vet att det medför begränsnin­gar. Armen är i en viss ställning, den värker kanske, man tar värktablet­ter – hur påverkar det arbetsförm­ågan – man får inte köra bil... Det är många faktorer som ska vägas in då arbetsförm­ågan ska avgöras. Och det är helt självklart att systemet bygger på skräddarsy­dda individuel­la lösningar.

Forskarpro­fessor Guy Ahonen vid Arbetshäls­oinstitute­t ser positivt på den nya modellen. Han säger att bilden blir mer mångsidig då olika faktorer mäts in i arbetsförm­ågan.

Läkarförbu­ndet vill komma bort från slentrianm­ässiga sjukskrivn­ingar. Det man också vill minimera är långvarig frånvaro från arbetsplat­sen.

För tillfället funderar en arbetsgrup­p vid Arbetshäls­oinstitute­t på rekommenda­tioner för hur länge man ska vara sjukledig för en viss diagnos. Gruppen kommer däremot inte att följa Sveriges modell där hundratals diagnoser listas och sjukledigh­eten har fått en specifik längd.

Man vet att bedömninge­n av arbetsförm­ågan är mer komplex än så. Man resonerar att rekommenda­tionerna ska knytas till de så kalllade God medicinsk praxis-rekommenda­tionerna, där rekommenda­tionerna är baserade också på forsknings­resultat. För den enskilda arbetstaga­ren målas en allt mer komplex bild upp över vad som händer om man blir sjuk. Regeringen vill införa en så kallad karensdag så att första sjukdagen är oavlönad, efter det får man 80 procent av sin lön i åtta dagar och därefter ersättning enligt branschens avtal. Men om Läkarförbu­ndets förslag blir verklighet – vad innebär det?

Vilken lön får man då det görs utvärderin­g av arbetsförm­ågan? En aspekt är också vad som händer om man inte klarar av att jobba med de uppgifter som man ska göra enligt de speciella arrangeman­gen? Vem avgör om man klarar av dem eller inte?

Människan ska inte vara främmande för förändring­ar men det system som nu diskuteras ser ut att ha arbetsgiva­rens intresse i första rummet och inte patientens.

Att skriva några entydiga rekommenda­tioner kan bli svårt. Ur arbetstaga­rens synvinkel får det inte bli så att man inte vågar bli sjukledig av rädsla för att ändå inte få stanna hemma och vila upp sig. Det kan i förlängnin­gen leda till längre och flera sjukskrivn­ingar.

Arbetstaga­ren måste kunna lita på att det är hens bästa läkaren också i framtiden har i åtanke då arbetsförm­ågan bedöms.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland