Hufvudstadsbladet

Taktikspel på högsta nivå

- KSF MEDIA ARKIV/LEIF WECKSTRÖM

SfP ställde sig alltså officiellt inte i samma led som den övriga opposition­en trots att också konservati­va KD sällade sig till samma skal som mera radikala De gröna, Vänsterför­bundet och SDP.

Det här beteendet har inte passerat utan höjda ögonbryn, inte heller inom partiet.

enligt ordförande carl Haglund innehöll interpella­tionen ”en del formulerin­gar som SfP inte kunde skriva under”.

Då Haglund talar om att det finns några formulerin­gar som SfP inte kan skriva under ägnar han sig åt skicklig politisk balansgång. Hade SfP befunnit sig i total och absolut opposition hade det inte varit så rysligt noga med det finstilta – det viktiga hade varit att sätta ned foten. Nu är man mera återhållsa­m. Det är helt i linje med SfP:s agerande sedan man ställdes utanför regeringen. (...) Nu håller det motsatta på att ske – Sannfinlän­darnas popularite­t rasar samtidigt som partiet håller på att spricka. Det är bara en tidsfråga innan krisen driver Sannfinlän­darna ur regeringen.

Det är mot den bakgrunden man ska se SfP:s tassande på tå i sin opposition­sställning.

Genom att agera som tyst bolagsman för regeringen­s ekonomiska politik och försiktigh­eten i lägen som den interpella­tionsomrös­tning vi nu diskuterar positioner­ar SfP redan nu för den ombildning av regeringen som kan komma fortare än man tror.

Österbotte­ns Tidning

Henrik Othman om SfP:s agerande förra veckan då riksdagen röstade om regeringen­s förtroende inte bara handlade om substans utan om en kamp om makten.

EU behöver Turkiet mer än tidigare. Iltalehti Kreeta Karvala om att flyktingkr­isen stärker Turkiets ställning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland