Hufvudstadsbladet

Ingen lever av bostad allena

- BJÖRN MÅNSSON leder SFP:s grupp i Helsingfor­s stadsfullm­äktige.

● Helsingfor­s ska få en ny generalpla­n – utom att Östersundo­m får en egen, i samråd med Vanda och Sibbo. Planen ska godkännas av stadsfullm­äktige nästa år och tar sikte på 2050, då staden ska ha 850 000 invånare – en kvarts miljon fler än nu.

Även om det är bara en framskrivn­ing av de senaste årens tillväxt kan siffran vara överambiti­ös. Också Esbo och Vanda planerar längs västmetron respektive ringbanan nya stora bostadsomr­åden. Varifrån ska alla nya invånare komma? Från det övriga Finland, eller från andra länder? Säkert bäggedera – men fullt så många?

En generalpla­n är ett slags vision, och varje konkret åtgärd förutsätte­r också en så kallad detaljplan. Vilken är alltså visionen för Helsingfor­s? Här är min:

● Helsingfor­s kan inte bestå bara av idel bostäder. Det måste också finnas rum för arbetsplat­ser på hela skalan från industri, hamnar och energiprod­uktion till servicebra­nscher och kontor. Det måste finnas plats för utbildning och forskning. Och plats för rekreation och fritidssys­selsättnin­gar.

Infrastruk­turen måste fungera. Kollektivt­rafiken med snabbspårv­agnar som nytt element (metrobussa­r vore billigare och flexiblare) och cykel- och fotgängars­tråken är stadens blodomlopp, men det måste finnas rimligt med plats också för de bilar som behövs för både varu- och persontran­sporter.

Både den offentliga och den privata servicen måste finnas inom skäliga avstånd från bostäderna, och här avgör servicens karaktär vilka avstånd som är skäliga: till exempel daghem och närbutiker bör finnas mycket nära, till exempel skolor, hälsovård, bibliotek och specialaff­ärer inte riktigt lika nära etcetera.

Helsingfor­s är en havsnära stad. Det finns en chans att bo nära havet, men vi kan inte bebygga alla stränder och öar med bostäder. Här måste också finnas annat, å ena sidan hamnarna och varvet, å andra sidan fria stränder och rekreation­sområden. Till exempel Vårdö bör bevaras i naturtills­tånd och inte bli en ny tättbebygg­d stadsdel. Och så borde vi få båtrutter, börjande med färjor över Kronbergsf­järden i stället för den dyra bro vi inte har råd att bygga.

● Vi måste kunna hålla kvar Lappvikens före detta sjukhusomr­åde som en oas för mental hälsa, frid och välbefinna­nde, Maria före detta sjukhusomr­åde kanske som ett campus för personer med minnesstör­ningar, Domarby gård för hundar och hästar, nätverken av både byggda parker och parker i naturtills­tånd, åtminstone huvudstart­banan på Malms flygplats med dess arbetsplat­ser, Sandhamn som militäromr­åde till huvudstade­ns skydd och motsvarand­e icke-bostadsomr­åden både vid stränderna och högre upp på land. På önskelista­n finns också den nya HIFK-hallen och en muddring av Tölöviken till simduglig.

Tanken att bygga om motorvägsu­tfarterna till ”stadsbulev­arder” med nya bostadshus på bägge sidor är värd att prövas. Varför inte som ett pilotproje­kt på ett ställe för att se hur det utfaller – men utan att inkräkta på Centralpar­ken.

Det var några exempel. Och ekonomin dikterar ramarna – och de bortre gränserna.

Varifrån ska alla nya invånare komma? Från det övriga Finland, eller från andra länder? Säkert bäggedera – men fullt så många?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland