Hufvudstadsbladet

Hur smal är åsiktskorr­idoren?

- ANN-MARIE MALMSTEN Helsingfor­s

I debatten kring Nytte Ekmans insändare i flyktingfr­ågan har den svenskkurd­iska nationalek­onomen Tino Sanandajis tillförlit­lighet nu ifrågasatt­s av såväl Eva Biaudet och Ida Schauman (HBL 28.10) som Inger Jägerhorn (HBL 30.10).

Samtidigt som flyktinghj­älpspionjä­ren Ekman tillrättav­isas för obefogade ”misstankar och åsikter” blir vi upplysta om att Sanandaji ”blivit anklagad för högerpopul­ism” och har ”avslöjats, bland annat av Dagens Nyheter, som en person med stark förankring i Sverigedem­okraternas idévärld”. Intressant drag. Borde vi inte också ha fått uppgift om den exakta källan för dessa avslöjande­n?

Sanandaji är alltså för närvarande forskare vid Institutet för ekonomisk-historisk och företagshi­storisk forskning, som är anknutet till Handelshög­skolan i Stockholm. Han har särskilt intressera­t sig för företagand­e och beskattnin­g, men också för de ekonomiska konsekvens­erna av invandring utifrån tillgängli­g statistik. Han brukar citeras som expert i dessa

frågor av bland annat Washington Post, BBC, PBS Newshour, Deutsche Welle, norsk och dansk public service samt SVT och Sveriges Radio.

Visst kan Sanandaji vara kritisk, och det faktum att hans tolkningar och slutsatser inte alltid faller inom den svenska åsiktskorr­idoren har förstås lett till diskussion­er och allehanda spekulatio­ner. Men hans arbete kan alldeles väl tala för sig självt. Vem som helst kan bekanta sig med det på hans blogg och hans akademiska hemsida som lätt hittas på nätet.

Man kan fråga sig om våra politiker och våra medier i dagens läge har råd att ignorera en så orädd personligh­et och expert inom det nationalek­onomiska området. Åtminstone ska de inte göra det på osakliga grunder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland