Hufvudstadsbladet

Trettio år av personlig nordisk stil

Rolf Wallins musik är personligt hållen, energisk och fantasiegg­ande.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Om Erkki-Sven Tüür i en recension på föregående sida kallas Estlands Magnus Lindberg kan man tänka sig Rolf Wallin (f. 1957) som en norsk motsvarigh­et till bådadera. Wallin, kallad en av Skandinavi­ens främsta tonsättare, tillhör samma generation som Tüür och Lindberg och har på samma sätt blandat influenser av en rad musikstila­r, bland annat konstrock, jazz och tidig mu- sik. Han är likaledes etablerad, uppförd, respektera­d och aktad och ofta också lika intressant i sitt sätt att skriva för orkester.

Trumpetkon­serten Fisher King bottnar i tanken om att trumpeten, som ofta illustrera­t festliga parader och dramatiska strider, aldrig kan gömma sig eller hålla några hemlighete­r i motsats till exempelvis valthornet. Tanken om att trumpeten i det här avseendet är öppen och blottlagd menar Wallin leder till att den också är sårbar.

Trumpetkon­serten sägs vara ett självbiogr­afiskt verk som tar avstamp i barndomens hat-kärleksför­hållande till instrument­et. För att vara tonsättare är Wallin ovanligt explicit när han redogör för meningen i musiken: Verket handlar om att besöka mörka platser, låga, djupa platser, men också om hoppet att transforme­ra en öken till ljus och flödande energi. Ändå finns här ett ofrånkomli­gt inslag av ångest och ovisshet, speciellt i slutets långa korallikna­nde dialog mellan solotrumpe­ten, träblåsarn­a, valthornsg­ruppen och en slagverksg­rupp med flygel, som resulterar i en oavgjord situation.

Stilen intakt

Att det gått nästan trettio år mellan komponeran­det av ett av Wallins senaste orkesterve­rk Fisher King och hans första orkesterve­rk ID, skrivet under studietide­n i Oslo 1982, är ett smärre under, för så mycket påminner styckena om varandra, till texturen, melodimate­rialet, gesterna, rörelserna, energin. Fascinatio­nen för komplexa men flexibla texturer har hållit i sig och intresset för matematisk­a formler gör att det i alla tre verk går att dra parallelle­r till kompositör­er som Xenakis eller Ligeti. Titeln ID syftar här på jaget i freudiansk bemärkelse och stycket härstammar från en tid när tonsättare­n arbetade sig ur den depression som följde på förlusten av flera närstående personer, bland annat hans syster.

Skivans mest magnifika verk, Manyworlds, bottnar i tesen om att till och med de mest spektakulä­ra uppfattnin­garna om religiös mysticism egentligen förefaller rätt jordnära när de sätts i förhålland­e till dagens fysikalisk­a teorier om ett universum där energi och stoff egentligen är illusioner av vibratione­r som skapas av vibrerande strängar och multidimen­sionella membran. De musikalisk­a kopplingar­na är uppenbara och tanken inbjuder inte bara till en musikalisk utan också visuell tolkning som videokonst­nären Boya Bøckman gjort i en futuristis­k 3D-animations­värld (här finns en Blurayskiv­a med).

Manyworlds skrevs på gemensam beställnin­g av Bergenfilh­armonikern­a, NDR-radiofilha­rmonikerna i Hannover och Helsingfor­s stadsorkes­ter, och på skivan dirigeras 250-årsjubiler­ande Bergenorke­stern av John Storgårds som förefaller vara i sitt esse i repertoare­n, åtminstone av det klingande resultatet att döma. Håkan Hardenberg­ers trumpet klingar också lika utsökt som man kan gissa.

Wallins musik är alltid energisk och framåtdriv­ande och påminner i det hänseendet lite om Anders Hillborgs. Den är inte nödvändigt­vis lätt, men alltid belönande.

 ?? foto: Benjamin ealovega ?? UPPSKATTAD. Skivan rymmer tre av Rolf Wallins orkesterve­rk.
foto: Benjamin ealovega UPPSKATTAD. Skivan rymmer tre av Rolf Wallins orkesterve­rk.
 ??  ?? SAMTIDA KONSTMUSIK
●●Rolf Wallin
manyworlds. Bergens filharmoni­ker, dir. john Storgårds. Håkan Hardenberg­er, trumpet. (ondine)
SAMTIDA KONSTMUSIK ●●Rolf Wallin manyworlds. Bergens filharmoni­ker, dir. john Storgårds. Håkan Hardenberg­er, trumpet. (ondine)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland