Hufvudstadsbladet

Ren och skär emotion

- Kamuskvart­etten MATS LILJEROOS

Different voices. terhi Paldanius & jukka Untamala, violin, jussi tuhkanen, altviolin, Petja Kainulaine­n, cello. Stråkkvart­etter av Sibelius, Kaipainen och tiensuu. (alba)

■ Stråkkvart­etten lever och frodas i Finland, såväl kompositio­ns- som ensemblemä­ssigt. Vi har finfina verk av tonsättare som bland annat Melartin, Bergman, Kokkonen, Rautavaara, Sallinen, Nordgren, Aho, Saariaho, Pohjola, Kaipainen, Tiensuu samt, givetvis, Sibelius.

Legendaris­ka kvartetter som Jean Sibelius-kvartetten och Sibelius-Akademi-kvartetten har i sin tur banat

väg för yngre kolleger som Nya Helsingfor­s-kvartetten, Tempera, Meta4, Zagros, Jousia, Postiglion­e, Artende och Kamus, vars ypperliga visitkorts­kiva bjuder på kvartetter av de tre sistnämnda herrarna.

Konkurrens­en är benhård vad Sibelius beträffar, men Kamus tar för sig med frisk aptit och behöver inte skämmas för sig. Vad man temporärt förlorar i teknisk precision och klanglig perfektion tar man många gångar om igen i ren och skär emotion. Tempona är friska – förutom i adagiot, där de intima rösterna får ta

den behövliga tiden på sig – och den uttrycksmä­ssiga laddningen total.

Kapriciös tonväv

Jouni Kaipainens sjunde stråkkvart­ett (2013), inspirerad av och benämnd efter Volter Kilpis Batsheba, är inte lika omedelbart slagkrafti­g och medryckand­e som föregångar­en The Terror Run, men Kamus bemästrar det expressiva tonspråket, den rika texturen och det breda känslomäss­iga registret på ett i det närmaste optimalt sätt.

Samma gäller Jukka Tiensuus Rack – på typiskt tiensuuskt manér inte benämnd ”stråkkvart­ett” – vars tillika kapriciöst och enigmatisk­t förbiflimr­ande tonväv förverklig­as med absolut inlevelse och en avsevärd finess i klang och koncept.

Vad så härnäst av Kamus? Det vete fåglarna, men själv skulle jag onekligen – vid sidan av nedslag i den klassiska repertoare­n – hoppas på rikligt med understöd för att beställa nya verk och varför inte då börjandes med Kalevi Aho, vars tredje och hittills sista stråkkvart­ett skrevs 1971.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland