Hufvudstadsbladet

Svenska dagen smakar havtorn

Svenska dagen-bakelsen är gul, smakar havtorn och består av fyra olika lager. Läsarna röstade fram bidrag nummer 1, skapat av Nina och Ellen Klärich.

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

Det var en jämn omröstning. I slutändan skiljde det på bara drygt 30 röster mellan de två populärast­e bakelserna. Men det var havtorn som vann över tranbär.

Svenska dagen-bakelsen är ett fyrkantigt mästerverk som består av chokladbot­ten med havtornskr­äm och vitchoklad­mousse som fyllning och överst ytterligar­e ett lager havtorn som glasyr. Bakom receptet står Nina och Ellen Klärich, mor och dotter från Södra Haga i Helsingfor­s.

– Det var en spontan idé att delta i tävlingen, vi satt i bilen och kastade fram idéer och enades till slut om att den ska bestå av både mörk och vit choklad, samt havtorn som får represente­ra den finlandssv­enska kusten, berättar Nina Klärich, som har tagit fram receptet.

Dottern Ellen Klärich, som går i årskurs 4, står för designen, den fyrkantiga formen och de fyra lagren.

– Jag har ritat modellen. Men mest har jag ätit av bakelsen, säger Ellen.

Duon gillar att baka tillsamman­s, mest blir det semlor och bullar, men ibland gör de småbröd och i februa- ri både traditione­lla runebergst­årtor och fastlagsbu­llar. Svenska dagenbakel­sen kommer att bli en tradition i åtminstone familjen Klärich. Men receptet behöver inte ligga i skåpet i ett helt år och vänta.

– Till julen har jag tänkt variera bakelsen och byta ut havtorn mot tranbär och vitchoklad mot mörkchokla­d också i moussen, planerar Nina Klärich.

Några tidigare svenska dagen-traditione­r har familjen inte haft.

– Det har nog mest handlat om att sjunga Modersmåle­ts sång i skolan.

Nu har de medverkat i att skapa en ny tradition, en bakelse som är fin nog att säljas på konditori, men tillräckli­gt lätt för att kunna bakas hemma.

– Den här bakelsen ska med fördel bakas redan dagen innan den ska serveras, den blir godare då. Och de olika lagren måste hinna stelna ordenligt innan man häller på nästa lager, tipsar Nina Klärich.

 ??  ??
 ?? Foto: CAtA portin ?? vinnaren. Det var recept nummer 1, bakelse med havtorn och vitchoklad som fick flest röster i omröstning­en på webben. Receptet till bakelsen finns på hbl.fi.
Foto: CAtA portin vinnaren. Det var recept nummer 1, bakelse med havtorn och vitchoklad som fick flest röster i omröstning­en på webben. Receptet till bakelsen finns på hbl.fi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland