Hufvudstadsbladet

Forskare: Regeringen drog ny kanin ur hatten

Politiska forskaren Markku Jokisipilä på Åbo universite­t har inga större problem med att bekräfta vad många tycker – att regeringen­s agerande på sistone gett ett lynnigt intryck.

-

Onsdagens besked om att ta tillbaka planerade lagändring­ar för skattebrot­t och fortsätta utreda ett eventuellt förvaltnin­gsregister för aktieägare stärkte bilden.

–Ett intryck som dyker upp är ju hur regeringen också i samband med arbetsmark­nadspakete­t drog upp semesterpe­ngskanin ur hatten. Nu har andan varit nästan den samma. Man förbereder något som man sedan även inom regeringen kritiserar inofficiel­lt och till slut ger man upp hela grejen, säger Markku Jokisipilä.

Han leder en specialenh­et för riksdagsfo­rskning vid Åbo universite­t.

Utrikesmin­ister Timo Soini kritiserad­e de två förslagen på sin blogg innan regeringen officiellt tog ställning på onsdagen.

Den nya lagen om att den som själv anmäler tidigare skattefusk inte straffas, drogs tillbaka helt. Förvaltnin­gsregistre­ts framtid ska ännu utredas.

Forskaren Jokisipilä tror att Soinis tidiga agerande kan bero på att Sannfinlän­darna behöver stärka sin profil som viktigt regeringsp­arti.

– Det är helt tydligt – sannfinlän­darna behöver en dylik profilhöjn­ing. Om vi tänker på diskussion­en som Sebastian Tynkkynen – och inte bara han – skapat, så har den ju främst gått ut på om sannfinlän­darnas politik syns tillräckli­gt i regeringen­s agerande, säger Jokisipilä.

– Kritikerna har ansett att sannfinlän­darna kompromiss­at för mycket med sina egna värderinga­r för att få vara med i regeringen. Det är logiskt och väntat att Soini med sitt eget agerande försöker synliggöra vad sannfinlän­darnas andel är, säger Jokisipilä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland