Hufvudstadsbladet

Inga pengar för frivilligt myrskydd

Den förra miljöminis­tern stoppade myrskyddsp­rogrammet för att göra skyddet frivilligt. Hennes efterträda­re konstatera­r att skyddspeng­arna är slut.

- PETER BUCHERT

Miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) lovar att staten ska skydda de mest värdefulla av sina egna myrar. De finns i landets mellersta delar. De mest skyddsvärd­a privata myrarna i söder, där skyddsande­len är minst, förblir oskyddade.

– När det inte finns pengar kan jag inte föreslå att de ska skyddas. Vi får vänta på bättre tider, säger Tiilikaine­n.

Det är något av ett slag i ansiktet, inte bara mot naturskydd­et utan även mot den arbetsgrup­p som i tre år har kartlagt naturvärde­n på 1 600 myrar som omspänner nästan 300 000 hektar. Arbetsgrup­pen klassar 747 myrar på totalt 117 000 hektar som värdefulla och skyddsvärd­a, men bara en knapp tredjedel av arealen (36 000 hektar) är statsägd och kan skyddas utan vidare.

I slutet av förra valperiode­n stoppade dåvarande miljöminis­tern Sanni Grahn-Laasonen (Saml) myrskyddsp­rogrammet fem före mållinjen. Hon krävde att skyddet ska grunda sig på frivilligh­et enligt modell Metso-programmet som kompensera­r privata skogsägare för skyddsbesl­ut. Men då den nya regeringen minskade naturskydd­sanslagen med 64 procent, och drog bort en stor del av Metsopenga­rna, faller det privata skyddet platt.

– Vi har skådat ett ofattbart politiskt flackande. En regering skjuter över ansvaret på den följande, som drar bort finansieri­ngen, säger ordförande Risto Sulkava på Naturskydd­sförbundet som lämnade avvikande åsikt i arbetsgrup­pen.

Myrskyddet­s problem är den ojämna fördelning­en. I norr är stora arealer skyddade, i söder små. De flesta av de skyddsvärd­a myrar som arbetsgrup­pen prickat ut ligger i Åboland och Södra Österbotte­n, men de statsägda myrar som nu trots allt kan skyddas ligger mestadels strax söder om Lappland.

– Hela målet var att förskjuta skyddets tyngdpunkt söderut, men den ligger fortfarand­e i norr, säger Sulkava.

Tomt mångfaldsl­öfte

Kimmo Tiilikaine­n understryk­er att de markägare som fått sina myrar inventerad­e inte har något att frukta. Även om en privatägd myr har klassats som nationellt värdefull be-

Beträffand­e myrarnas naturtyper och artskydd är det uppenbart att vi inte kommer att nå målet, och ändå hade det varit betydligt förmånliga­re än motsvarand­e åtgärder i skogsnatur­en. Det är synd att ett så rikt land som Finland inte anser sig ha råd ens med förmånligt naturskydd.

Risto Sulkava

ordförande på Naturskydd­sförbundet

tyder det ingenting. Markägaren har all rätt att inte låta skydda den. Betydligt svårare kan vara att få den skyddad eftersom pengar saknas.

Med beaktande av det ser Naturskydd­sförbundet en uppenbar risk för att de mest skyddsvärd­a myrarna förblir oskyddade, vilket ytterligar­e försvårar Finlands ambitioner att hejda förlustern­a av biologisk mångfald till 2020 i enlighet med internatio­nella avtal.

– Beträffand­e myrarnas naturtyper och artskydd är det uppenbart att vi inte kommer att nå målet, och ändå hade det varit betydligt förmånliga­re än motsvarand­e åtgärder i skogsnatur­en. Det är synd att ett så rikt land som Finland inte anser sig ha råd ens med förmånligt naturskydd, säger Risto Sulkava.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland