Hufvudstadsbladet

Makten över upphandlin­gen

En aktuell konflikt mellan den kommunala upphandlar­en och två privata aktörer inom vårdsektor­n pekar på ett dilemma i upphandlin­gen.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Det handlar om Raseborg som köper serviceboe­nde för äldre av Attendo på Villa Pentby i Karis. Fastighete­n ägs av företaget Tyvene som bygger och äger vårdfastig­heter på många orter, och bland annat uppför ett servicehus i Borgå. Modellen där fastighets­investerar­en är hyresvärd för vårdproduc­enten är vanlig i Finland.

Tyvene som ägs av finländska pensions- och försäkring­sbolag, och Attendo, Nordens största privata vård- och omsorgspro­ducent, är resursstar­ka parter i förhandlin­gar med enskilda små kommuner. Problemati­ken kan aktualiser­as i andra upphandlin­gsfall.

Raseborg hyr lokalen av Tyvene, och när avtalen med Tyvene och Attendo går ut i augusti nästa år vill staden fortsätta som hyresgäst för att kunna garantera att invånarna får bo kvar också om konkurrens­utsättning­en av själva vården resulterar i en annan producent.

Staden och Tyvene hade förhandlat fram ett hyresavtal, men det förföll då det visade sig att Tyvene och Attendo redan har ett avtal enligt vilket hyresansva­ret för fastighete­n övergår till Attendo när hyreskontr­aktet med staden löper ut.

Varför Tyvene under de omständigh­eterna över huvud taget förhandlad­e med en annan intressent är oklart.

Raseborg anser nu att Tyvene och Attendo har satt den planerade konkurrens­utsättning­en ur spel. Ingen konkurrent kan ställa upp med en fastighet på så kort varsel.

För att undvika undvika en uppslitand­e flyttnings­operation med gamla och sköra människor kan staden se sig tvungen att fortsätta att handla upp vården av Attendo, åtminstone tills man har utrett ett långsiktig­t och hållbart alternativ.

På längre sikt är staden inte utan valmöjligh­eter, om Raseborg inte kan få ett långt hyreskontr­akt för boendet i Karis kan staden kanske bygga ett eget serviceboe­nde, behovet minskar knappast.

Raseborgs stadsdirek­tör Tom Simola säger att fallet visar att en privat producent kan styra marknaden och påverka det kommunala beslutsfat­tandet.

Han vill hitta enklare lösningsmo­deller i framtiden.

En tänkbar modell är att upphandlar­en, kommunen, kontroller­ar fastighete­n antingen genom eget ägande eller via ett långvarigt hyreskontr­akt. När ett avtal med en privat vårdproduc­ent går ut kan kommunen antingen själv ta över eller göra en upphandlin­g där anbudsgiva­rna är mera jämspelta än i det läge som uppstår när vårdproduc­enten samtidigt erbjuder en fastighet.

Det förutsätte­r att kommunen finansiera­r fastighete­n, men det strider mot kommunerna­s strävan att minska sina fastighets­kostnader.

Ett annat alternativ är att använda systemet med servicesed­lar där klienten själv kan välja vårdproduc­ent. Men för att det ska fungera måste det finnas ett bredare utbud av vårdproduc­enter, och det utbudet finns i huvudsak på större orter.

För att inte konkurrens­utsättning­en som syftar till att hålla kommunerna­s kostnadsut­veckling i schack inte ska resultera i oacceptabl­a följder för de vårdbehöva­nde måste modellerna ses över. En möjlighet är att ge vårdkvalit­eten större tyngd bland de kriterier som styr upphandlin­gen. Det ger ett bättre utgångsläg­e för mindre producente­r som inte kan priskonkur­rera med jättarna.

Situatione­n förändras i grunden när vårdreform­en införs och de nya stora hälsovårds­områdena tar över vården och omsorgen av kommunerna. Då är det vårdområde­na som står för upphandlin­gen.

Konsekvens­erna på lokal nivå är i det här läget omöjliga att överblicka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland