Hufvudstadsbladet

Orange mot kvinnovåld.

Våld mot kvinnor och flickor är ett av världens allvarliga­ste och samtidigt mest tolererade brott mot mänskliga rättighete­r, säger Europaråde­ts generalsek­reterare med anledninge­n av FN-dagen mot kvinnovåld som inföll i går.

- JEANETTE BJöRKQVIST

Genom att klä statyer och monument i orange vill UN Women i sexton dagar väcka uppmärksam­het om våld mot kvinnor. En av tre kvinnor i världen beräknas någon gång ha upplevt psykiskt eller fysiskt våld. I Helsingfor­s har bland annat Sockerflic­kan valts ut som kampanjmon­ument.

Generalsek­reterare Thorbjørn Jagland uppmanade inför FN-dagen alla 47 medlemssta­ter att anta Europaråde­ts konvention om förebyggan­de och bekämpning av våld mot kvinnor.

– Med 19 ratificeri­ngar och 20 signaturer hittills, uppmanar jag stater som varken underteckn­at eller ratificera­t konvention­en att göra det utan dröjsmål, skrev Jagland i ett utlåtande och räknade därefter upp dem som ännu inte noterat fördraget: Armenien, Azerbajdzj­an, Bulgarien, Tjeckien, Lettland, Liechtenst­ein, Moldavien och Ryssland.

Konvention­en är det första och enda som kriminalis­erar alla former av våld mot kvinnor: fysiskt, sexuellt och psykiskt. Den tvingar också stater som infört den fullt ut att skydda offren och åtala förövarna.

Från FN-håll har kvinnoorga­nisationen UN Women hänvisat till en färsk undersökni­ng som visar att över hälften av världens kvinnor låter bli att söka hjälp efter att de utsatts för våld. Under fyra procent har vänt sig till polisen.

– Våld mot kvinnor är vardag överallt i världen. Världshäls­oorganisat­ionen WHO bedömde i fjol att våld mot kvinnor är en global epidemi, skriver finska UN Womens verksamhet­sledare Elina Multanen i ett pressmedde­lande.

Organisati­onen utmanade i går också riksdagsle­damöter och ministrar att klä sig i orange, i ett led av den internatio­nella kampanj FN ända upp på generalsek­reterarniv­å utlyst fram till den 10 december.

Runtom i världen har man också låtit klä och lysa upp statyer och andra symboler med orange färg, bland dem Niagarafal­len, Rio de Janeiros Kristus-staty och EU-kommission­ens huvudbyggn­ad i Bryssel.

FN:s medlemssta­ter godkände under sitt möte kring hållbar utveckling i september enhälligt målet att få slut på allt kvinnovåld fram till 2030. Multanen betecknar målet som revolution­erande.

– Att få ett slut på kvinnovåld och diskrimine­ring har visat sig vara en svår utmaning. Därför är det viktigt att alla länder, också Finland, förbinder sig att via medvetet arbete nå resultat inom femton år.

Våld mot kvinnor är vardag överallt i världen. Elina Multanen

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? Foto: Cata Portin ?? MOT KVINNOVåLD. FN:s kvinnoorga­nisation UN Women har klätt Tre Smeder i orange plagg i samband med den globala kampanjen mot kvinnovåld som pågår fram till den 10 december.
Foto: Cata Portin MOT KVINNOVåLD. FN:s kvinnoorga­nisation UN Women har klätt Tre Smeder i orange plagg i samband med den globala kampanjen mot kvinnovåld som pågår fram till den 10 december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland