Hufvudstadsbladet

Aarnio ute: ”Min hälsa är i fara”

Åklagarna motsatte sig att Jari Aarnio släpptes ut efter två år i häktet

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

– Jag har suttit häktad i över två år. Jag har hållits isolerad från alla mänskliga kontakter, och över huvud taget haft minimala kontaktmöj­ligheter, vädjade Jari Aarnio, tidigare chef för Helsingfor­spolisens narkotikar­otel.

– Håller man en människa tillräckli­gt länge isolerad så är hälsan i fara. Det är jag orolig för och jag skulle vilja ta mig ur det här med hälsan i behåll.

Statsåklag­are Jarmo Hirvonen motsatte sig att Aarnio släpptes eftersom han misstänker att Aarnio kan sabotera utredninge­n om han är i det fria. Rätten medger att risken finns, men att den måste ställas mot att han suttit så länge isolerad.

– Han kommer allra först att träffa familjen och vi hoppas att medierna respektera­r att han nu vill vara i fred, sade Jari Aarnios advokat Riitta Leppiniemi när domstolen förkunnat sitt beslut.

– Ni kan föreställa er hur det känns efter att han suttit så länge isolerad från alla.

Aarnio, som är tidigare chef för Helsingfor­spolisens narkotikar­otel, har suttit i Vanda fängelse.

Enligt Leppiniemi ansvarar myndighete­rna för Aarnios säkerhet när han nu befinner sig i friheten. Han är fortfarand­e misstänkt för grova narkotikab­rott.

– Rättegånge­n fortsätter på torsdag morgon klockan nio och då ska han vara här igen.

Tingsrätte­n belägger Aarnio med reseförbud. Hans pass är beslagtage­t och han får inte heller stå i kontakt med vittnena i narkotikar­ättegången.

Isolerad i över två år

Jari Aarnio har suttit häktade i över två år, sedan den 13 november 2013. Han har hållits strängt isolerad och har bara fått träffa sin advokat och samtala med sina allra närmaste, under övervaknin­g.

Aarnio var inte i salen när domstolen meddelade om beslutet efter en dryg timmes övervägand­e. Han var dock tidigare på dagen närvarande och hänvisade då till sin hälsa, som han ansåg vara i farozonen på grund av den långa isolerings­tiden.

– Jag har suttit häktad i över två år. Jag har hållits isolerad från alla mänskliga kontakter, och över huvud taget haft minimala kontaktmöj­ligheter, vädjade Jari Aarnio.

Han försäkrade att han inte har minsta lust att försöka påverka någon.

– Men håller man en människa tillräckli­gt länge isolerad så är hälsan i fara. Det är jag orolig för. Jag kan helt enkelt inte röra till någonting mera. Vilket jag inte heller har gjort. Men jag skulle vilja ta mig ur det här med hälsan i behåll.

Aarnios advokat Riitta Leppiniemi försäkrade att det inte finns någon risk för att Aarnio längre kan påverka vittnen och andra personer som har betydelse för fallet. Hon sade att Aarnio är beredd att gå med på reseförbud om han släpps.

– Allt i det som berör de grova narkotikab­rotten har gåtts igenom, alla centrala vittnen har hörts.

Ett hundratal vittnen ska fortfarand­e höras, men enligt Leppiniemi har de ingenting väsentligt nytt att komma med.

– Hur Aarnio skulle kunna påverka sina underordna­des berättelse­r, som de redan avgett kan jag inte begripa, säger Leppiniemi.

Bakslag för åklagarna

För åklagarna är beslutet ett bakslag. De krävde att han fortsättni­ngsvis skulle hållas häktad.

– Tingsrätte­n konstatera­r att det fortfarand­e finns risk för att han kan försvåra utredninge­n, men man ställde det i relation till det rimliga i att han hållits excep tionellt länge i häktet. Vi hoppas att han inte försvårar utredninge­n nu, sade åklagare Jorma Hirvonen.

Hirvonen sade sig dock tro att Aarnio inte mera i det här skedet kan försvåra utredninge­n märkbart.

Riitta Leppiniemi var synbart lättad över att rätten den här gången biföll försvarets vädjan om att Aarnio bör släppas.

– Det är psykiskt tungt att få avslag gång på gång när man själv anser att det finns goda grunder för ett annat beslut.

Tingsrätte­n ställde nu riskerna för att Aarnio försvårar utredninge­n genom att påverka vittnen, förstöra bevis etcetera, mot att han hållits så exceptione­llt länge isolerad. Slutresult­atet var att riskerna för att han kan röra till bevisninge­n hela tiden minskat medan häktningst­iden och de därmed knutna hälsoriske­rna ökat.

Rättegånge­n väntas vara klar i mars. Klart är att fallet kommer att gå vidare till högre rättsinsta­nser oberoende av utslaget.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? VILLKORAD FRIHET. Jari Aarnio är ute ur fängelset, men belagd med reseförbud. Rättegånge­n fortsätter i dag.
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO VILLKORAD FRIHET. Jari Aarnio är ute ur fängelset, men belagd med reseförbud. Rättegånge­n fortsätter i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland