Hufvudstadsbladet

Vill statsminis­tern med sin offentliga reaktion förhindra att främlingsf­ientliga krafter utnyttjar våldtäkten? Tyvärr blev det inte intrycket.

Statsminis­tern reagerade kraftigt och offentligt mot våldtäkten i Kempele. Hoppas Sipilä tar i Finlands skamfläck överlag.

- Susanna Ginman i ledaren

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) samlade i går ansvariga ministrar och den högsta polischefe­n till vad medierna kallade ett krismöte. Det handlade om oron i och kring flyktingfö­rläggninga­rna. Sipilä förnekade att mötets enda orsak var att en 14årig flicka våldtogs i Kempele, statsminis­terns hemkommun, men han var klart upprörd över just det brottet. Det är berättigat.

Alla våldtäkter, särskilt när barn våldtas, är väldigt allvarliga brott och fullständi­gt förkastlig­a, oberoende av vem förövaren eller förövarna är.

I Kempelefal­let har polisen bekräftat att de misstänkta är två minderårig­a utländska pojkar, men inte att de är asylsökand­e. Ryktena florerar och oberoende av vad som är sant är det givetvis illa med tanke på den allmänna opinionens inställnin­g till de asylsökand­e.

Sipilä väljer att reagera offentligt på en våldtäkt som ickefinlän­dare misstänks för. Varför? Vill statsminis­tern med sin offentliga reaktion förhindra att främlingsf­ientliga krafter utnyttjar våldtäkten? Tyvärr blev det inte intrycket.

Finländska kvinnor drabbas av väldigt mycket våld. Det sexuella våldet är i en klass för sig, men allt våld har allvarliga följder. Hela 47 procent av de finländska kvinnorna har utsatts för psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld visar en jämförelse från EU:s byrå för grundläg gande rättighete­r. I EU är de finländska kvinnorna mest rädda för att utsättas för våld. Tyvärr toppar Finland också kategorin för våld mot personer under 15 år.

Det här är ett allvarligt människorä­ttsproblem och Amnesty anser (HBL 25.11) att Finland inte tar i det, vilket skapar en tyst acceptans.

Ändå har vi inte tidigare sett statsminis­tern reagera mot våldsbrott. Det vore välkommet för han är den opinionsbi­ldare av rang som behövs för att bryta acceptanse­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland