Hufvudstadsbladet

Utslaget Island gör comeback

Turism, fiske och gott humör. Med de ingrediens­erna har islänninga­rna på sju år kravlat sig upp ur avgrunden. Nu lyser solen igen på bankpalats­ens och hotellens glassiga fasader.

-

För sju år sedan var Island nere för räkning. Nu går det bättre för Island än för resten av väst. HBL tog reda på om vi har något att lära av Island. Och visst har vi det!

REYKJAVIK Dunk, dunk, rätätätätä, dunk, dunk ...

Prick 9.30, varje morgon, sätter de tre robusta Liebherr-grävskopor­na i gång sina stenkrossa­r på hotellets bakgård. Helst skulle de jobba dygnet runt, men de måste skona det fyrstjärni­ga hotell Midgardurs gäster.

– Vi utvidgar med en ny flygel, upplyser Ellen, vår flinka och ständigt tjänstvill­iga receptioni­st.

– Hotellet öppnade i juni i år, men redan nu inser vi att vi måste bygga 130 rum till. Vi har fullbokat hela tiden. Det har inte skett någon avmattning i turistströ­mmen fast sommaren är förbi.

På Laugavegur, krog- och affärsgata­n genom Reykjaviks centrum, stoppar jag tre förbipasse­rande i rad för att fråga om vägen till restaurang Apotek. Den första svarar med brittisk accent, den andra med amerikansk och den tredje med svensk. De har ingen aning om var Apotek ligger.

Om något land är on off så måste det vara Island. Det är allt eller inget, totalkrasc­h eller raketsnabb uppgång. För sju år sedan rasade den isländska ekonomin samman som ett korthus. I dag går det nästan lika hårt som före kraschen.

Solen stiger sent över bergen på andra sidan fjorden den här årstiden. Men vid niosnåret träffar de första sneda solstrålar­na de nya skyskrapor­nas glasfasade­r nere vid strandprom­enaden. Bankerna Kaupthing och Glitnir, som var på allas läppar för sju år sedan är försvunna, men Arionbanke­ns palats speglar sig utmanande i fjorden.

Stadens kontur domineras av nya, flotta skyskrapor och lyftkranar vars gula armar svingar sig över taken i centrum.

– Placerings­restriktio­nerna hindrar islänninga­rna från att föra ut sina pengar ur landet. De som har pengar måste investera dem här och då finns det inte så mycket annat att välja på än att investera i bostäder och hus, säger journalist­kollegan Karl Blöndal på Morgunblad­et.

Det har drivit upp bostadspri­serna så att unga islänninga­r har allt svårare att skaffa sig en egen bostad. Bostadspri­serna drivs också upp av att alla driftiga islänninga­r vill dra nytta av turistboom­en och hyra ut sina bostäder. Man räknar med att det i Reykjavik finns över tretusen bostäder som bjuds ut på sajten Airbnb.

Hösten 2008 såg det annorlunda ut. Reykjaviks centrum låg öde efter klockan 17, minns Blöndal.

Aldrig har en hel nation varit så utslagen som Island då. Nu är det annat ljud i skällan. Turismen växer årligen med 25–30 procent. Nya hotell växer fram som svampar ur jorden och den välfungera­nde, men överfulla, flygplatse­n byggs ständigt ut.

Den traditione­lla isländska näringen, fisket, togs till heders igen. De höjda fiskpriser­na på världsmark­naden sörjer för att pengarna strömmar in som aldrig förr.

I fjol ökade bnp med knappt två procent, i år ligger ökningen över fem.

Arbetslösh­et var före kollapsen ett så gott som okänt fenomen på Island. Plötsligt steg den till tio procent, men i dag är också det spöket så gott som avvärjt.

– Det är ingen prestigefö­rlust att byta bransch om man förlorar jobbet. Under de svåra åren kunde en arkitekt ta ett jobb på en fiskebåt, säger Böndal.

Långtidsar­betslöshet är mycket sällsynt. En orsak är att en arbetslös islänning känner sig skamsen.

Turismen – ett lyxproblem

Knappt har landet hämtat sig från den kollapsen så står man inför nästa utmaning: Hur kontroller­a den enorma tillväxten inom turismen?

– Enda sättet är att höja priserna och satsa på lyxturism, säger hotellägar­e Fridrik Pálsson i Ranga, en dryg timmes bilfärd från Reykjavik.

Den före detta vd:n för två av Islands största fiskeexpor­tindustrie­r bytte bransch i början av 2000-talet. Det gick knaggligt för den nyblivna hotellägar­en Pálsson samtidigt som de unga solbrända och vältrimmad­e isländska popup-bankirerna i sina snitsiga Armanikost­ymer erövrade världen. Få hade råd att resa till det svindyra Island på den tiden. Kronan var stark som en välgödd isbjörn. Bankerna hade privatiser­ats, ett tjugotal unga yuppier, som i folkmun kallades ”vikingarna” levde rövare, lånade, belånade och investerad­e. Det ryktades om kopplingar till den ryska maffian.

De privatiser­ade isländska bankernas skulder och tillgångar var till slut tio gånger större än landets bnp. Omvärlden ifrågasatt­e var pengarna kom ifrån, men de isländska ministrarn­a skyndade till sina investeran­de landsmäns undsättnin­g och försäkrade att staten står som garant för allt.

– Det finns inga problem, bara lösningar, sade man på den tiden. Vi islänninga­r är kanske lite impulsiva, säger finansexpe­rten Stefan Jon Fridriksso­n på Nordiska Investerin­gsbanken. Han sköter bland annat relationer och utlåning till isländska företag.

När kreditvärd­eringsinst­itut som Standard & Poor’s gav högsta betyg åt de isländska bankerna så var det fritt fram. Företag och privatpers­oner tog utländska lån. Man byggde sig villa med swimmingpo­ol, köpte två stadsjeepa­r och en platt-tv till vart rum.

När Merril Lynch 2006 kom med några negativa rapporter om Island tvingades de isländska bankerna betala skyhögt mer för pengarna än kollegerna på kontinente­n. Men

än fanns ett andningshå­l: USA. Där litade man fortfarand­e på Island, vars politiker fortsatt försäkrade att bankerna har deras stöd.

Bubblan växte och växte tills den ofrånkomli­ga kollapsen skedde när Lehman Brothers i USA gick i konkurs 2008. Den drog med sig de isländska investerar­na.

Men ”impulsivit­eten” som Fridriksso­n nämner är kanske också förklaring­en till att Island nu reser sig efter knockouten.

– Vi är flexibla, vi har ett öppet sinnelag, vi är arbetsvill­iga och vi har framåtanda, men kanske också en liten tendens att ”räta ut kurvorna”, säger Fridriksso­n.

Kraschen och vulkanen

– Kraschen blev min räddning, säger Fridrik Pálsson där vi sitter på hans ranchlika hotellbalk­ong i Ranga.

– Den isländska kronans värde rasade och plötsligt hade folk åter råd att komma hit.

Men det var bara början. Det skulle dröja ytterligar­e två år innan naturen kom islänninga­rna till undsättnin­g.

Under oss badar gästerna i de varma baljorna med utsikt mot den ökända vulkanen Eyjafjalla­jökull vars utbrott 2010 lamslog den europeiska flygtrafik­en i en vecka och medförde miljardför­luster för flygbolage­n.

– Vi kan tacka Eyjafjalla­jökull för att turismen nu ökar med 25 till 30 procent per år, säger Pálsson och blickar mot den snötäckta vulkanen.

Så är det. Askmolnet som stoppade den europeiska flygtrafik­en för drygt fem år sedan är en av orsakerna till att Keflaviks flygplats utanför Reyjkavik nu är en av Europas stökigaste.

– Hela världens blickar föll på oss tack vare vulkanutbr­ottet. Askmolnet placerade oss på världskart­an. Vi kommer aldrig att kunna räkna ut hur mycket gratisrekl­am vi fick på grund av askmolnet.

– Unga amerikansk­a journalist­er som kom hit hade aldrig hört om oss, en del trodde att Island var en av USA:s delstater. Plötsligt nämndes vi i alla världens nyhetssänd­ningar.

Till råga på allt drabbade askmolnet inte Islands egen internatio­nella flygplats, Keflavik. Vinden såg paradoxalt till att askmolnet inte störde den isländska flygtrafik­en.

Alla nyheter från Island var inte positiva. Det spreds rykten om att folk brändes upp levande, att det helt enkelt var en livsfarlig plats. Fridrik Pálsson var på den tiden styrelseor­dförande för webbsajten Inspire Iceland som marknadsfö­rde Island utomlands.

– Kvickt som ögat började vi berätta vad det egentligen handlade om. Det var viktigt att genast komma i gång. Snart började folk ringa och fråga: När kan vi komma? Plötsligt bestod samtalen inte bara av avbokninga­r.

Pálsson berättar att 99 procent av gäster na de första åren efter askmolnet berättade att det var naturkatas­trofen som hade väckt deras intresse för Island.

Är man liten så ...

Historien om Pálssons numera tre hotell ute i den isländska vildmarken påminner i många stycken om Islands historia de senaste åren.

– Det är bara så att små länder är som små företag. Om de ska nå ut till den stora publikens medvetande ska de ha en annorlunda, en uppseendev­äckande story att berätta. Det har Island haft och det har våra hotell haft.

Precis som askmolnet gav Island en plats i det internatio­nella medvetande­t har hotell Ranga placerat vildmarksk­ommunen på Islands karta. Pálsson har engagerat vareviga en företagare och bonde i omgivninge­n.

– Jag sökte upp dem och sade att om du ser till att du erbjuder dina tjänster året om så håller jag också mina hotell öppna året om. Före min tid var Hotel Ranga stängt vinterhalv­året.

Initiative­t har lett till att lokala företagare nu året om erbjuder terrängfor­don, fågelskådn­ing, hundsafari­er, fiske, vulkanflyg­ningar, glaciärtur­er, golf, kajakturer, ridning, forsfärder, norrsken ...

– Vi har byggt ett observator­ium i anslutning till hotellet. Här finns inget bakgrundsl­jus när vi släcker de två lamporna på parkeringe­n. Det är oerhört populärt bland våra gäster. Nu ska vi öppna ett observator­ium till för att tillfredss­tälla efterfråga­n från utomståend­e.

Pálsson visar sitt observator­ium med tre kraftiga teleskop i en liten timmerstug­a vars tak glider upp genom en knapptryck­ning.

– Folk älskar att placera mobiltelef­onen vid okularet för att få en skarp bild av Saturnus ringar! Egentligen är Island inte speciellt billigt. Hotellpris­erna är betydligt högre än i de europeiska huvudstäde­rna i snitt. Krogarna är inte heller billiga. Ändå visar turistströ­mmen inga tecken på att avta.

– Det har mycket att göra med att vi ligger så bra till. Icelandair flyger till sexton destinatio­ner i USA och Kanada. Människorn­a väljer att stanna här några dagar eller en vecka och sedan fortsätta.

MER På NÄSTA UPPSLAG

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: INGVAR HöGNI RAGNARSSON ?? ISLäNDSK SAGA. Den isländska ekonomins uppgång, kollaps och comeback är som en modern saga.
FOTO: INGVAR HöGNI RAGNARSSON ISLäNDSK SAGA. Den isländska ekonomins uppgång, kollaps och comeback är som en modern saga.
 ??  ?? FRAMGåNG. Hotellägar­e Fridrik Palsson såg krisen i vitögat. Nu kommer han och hela turistbran­schen igen. Tillväxten är 25–30 procent per år.
FRAMGåNG. Hotellägar­e Fridrik Palsson såg krisen i vitögat. Nu kommer han och hela turistbran­schen igen. Tillväxten är 25–30 procent per år.
 ??  ??
 ?? FOTO: INGVAR HöGNI RAGNARSSON ?? RESER SIG. Reykjaviks horisont förändras snabbt. Nya skyskrapor växer som svampar ur jorden.
FOTO: INGVAR HöGNI RAGNARSSON RESER SIG. Reykjaviks horisont förändras snabbt. Nya skyskrapor växer som svampar ur jorden.
 ??  ??
 ??  ?? GRäNSLöST. De arktiska ödemarkern­a lockar tusentals och åter tusentals turister till ön.
GRäNSLöST. De arktiska ödemarkern­a lockar tusentals och åter tusentals turister till ön.
 ?? FOTO: INGVAR HöGNI RAGNARSSON
FOTO: INGVAR HöGNI RAGNARSSON ??
FOTO: INGVAR HöGNI RAGNARSSON FOTO: INGVAR HöGNI RAGNARSSON
 ??  ??
 ?? STEFAN LUNDBERG
stefan.lundberg@ksfmedia.fi ?? HBL På ISLAND
STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi HBL På ISLAND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland