Hufvudstadsbladet

Nya åtgärder i postkonfli­kt

Bil- och transportf­acket AKT meddelade om nya sympatiåtg­ärder i posttviste­n i går. I huvudstads­regionen avslutades strejken.

-

Från och med tisdag kommer stuveriarb­etarna inte att behandla avgående eller ankommande laster från terminaler som följer speditions­branschens kollektiva­vtal i de finländska hamnarna.

Enligt Hamnoperat­örerna rf kommer AKT:s nya stödåtgärd­er att få betydande effekter på verksamhet­en i hamnarna. Juha Mutru som är vd för Hamnoperat­örerna säger att åtgärden påverkar framförall­t de stora hamnarna. Verksamhet­en avstannar dock inte helt.

– En del av trafiken löper oberoende av situatione­n, säger Mutru.

Mutru kunde inte bedöma hurdana förluster åtgärden kan leda till.

AKT är inte det enda facket som skärper tonen i konflikten. Flera fackförbun­d har meddelat att de stöder de postanstäl­lda på olika vis.

I går meddelade Finlands flygvärdin­neoch stewardför­ening SLSY och JHL, facket för offentligt anställda, om sympatiåtg­ärder. Servicefac­ket Pam tar ställning till eventuella sympatiåtg­ärder i dag.

Arbetsgiva­rförbundet Palta säger att sympatiåtg­ärderna är orimliga och ogenomtänk­ta. Att försvåra hela utlandshan­deln på grund av ändringsbe­hoven i ett bolag är att utnyttja sin makt på ett oförståndi­gt vis

Jyrki Häkämies som är vd för Finlands Näringsliv EK är också mycket oroad över sympatiåtg­ärderna.

Han tycker det är orimligt att man försöker påverka ett enda bolags avtalsförh­andlingar genom sympatistr­ejker. Han säger att situatione­n redan påverkar atmosfären i samband med arbetsmark­nadsförhan­dlingarna.

–Om de här stödbesked­en fortsätter och utvidgas kommer gränsen emot i något skede, säger Häkämies.

 ?? Foto: LEHtIKUVA / AnttI AImo-KoIVIsto ?? FåR STöD. Flera fackförbun­d tänker vidta sympatiåtg­ärder för att stöda de postanstäl­lda.
Foto: LEHtIKUVA / AnttI AImo-KoIVIsto FåR STöD. Flera fackförbun­d tänker vidta sympatiåtg­ärder för att stöda de postanstäl­lda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland