Hufvudstadsbladet

EK slutar med centrala avtal

-

Finlands näringsliv EK kommer inte att gå inför centrala löneuppgör­elser efter april nästa år, meddelar EK:s ordförande Matti Alahuhta

Arbetsgiva­rorganisat­ionen fattade beslutet under ett möte i går.

Matti Alahuhta säger att det handlar om ett strategisk­t beslut som förberetts en längre tid. Målet är att öka på de lokala avtalen.

Förhandlin­garna om samhällsfö­rdraget ska dock slutföras, och enligt Alahuhta har beslutet inget samband med de förhandlin­gar som nu pågår.

I framtiden hoppas EK att Finland ska gå över till den svenska modellen där exportindu­strin får definiera hurdana löneavtal som ingås.

FFC:s ordförande Lauri Lyly säger att han inte överraskad­es av EK:s besked om att de inte längre kommer att ingå centrala löneuppgör­elser.

Lyly säger att beskedet innebär att det blir svårare att koppla samman arbetsmark­nadspoliti­ken och ekonomin.

Arbetsgiva­rorganisat­ionerna Kemiindust­rin, Skogsindus­trin och Teknologii­ndustrin anser i sin tur att beslutet är ett betydande steg mot en mera flexibel arbetsmark­nadsmodell.

Alahuhta omvald

Alahuhta omvaldes till ordförande på onsdagen. Han har verkat som styrelseor­dförande för EK under det gångna året, och som vice ordförande de två föregående åren.

Han har tidigare varit bland annat vd för Kone och direktions­medlem i Nokia.

 ?? Foto: LEHtIKUVA / AnttI AImo-KoIVIsto ?? OMVALD. Matti Alahuhta får förnyat förtroende på posten som EK:s styrelseor­dförande.
Foto: LEHtIKUVA / AnttI AImo-KoIVIsto OMVALD. Matti Alahuhta får förnyat förtroende på posten som EK:s styrelseor­dförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland