Hufvudstadsbladet

Ingen konstis i Fabrikspar­ken

Idrottsver­ket och andra ämbetsverk utredde konstisban­an i Rödbergen i fem år. I maj slängde politikern­a byggplanen i skräpkorge­n.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Efter mycket debatteran­de fick byggandet av den omtalade konstisban­an vid Agricolaky­rkan för två år sedan grönt ljus av stadsmusee­t, stadsbilds­delegation­en, miljömyndi­gheter och invånarna. Undantagsl­ovet godkändes av stadsplane­ringsnämnd­en och det är i kraft till våren 2018 men behövs inte längre. En ansenlig mängd utredninga­r och skisser har rivits eftersom byggplanen inte längre är aktuell. Enligt ett nytt beslut gäller att idrottspar­ken som ska byggas på Busholmen också räcker för de södra stadsdelar­na.

Det var i februari 2013 som HBL senast skrev om Fabrikspar­ken. Då hade tanken på en konstisban­a antingen där eller på Johannespl­an diskuterat­s redan i två-tre år. Av kulturhist­oriska skäl fattades ett beslut om Fabrikspar­ken, som många Helsingfor­sare också känner som Smedsplan.

Idrottsnäm­ndens ordförande Riku Ahola (VF) medger att beslutsfat­tandet i ärendet varit ryckigt. Nämnden såg över ekonomin i maj och konstatera­de att den ändrade byggplanen som tjänstemän­nen föreslår är bra.

– Vi måste se på helheten och kämpar med krympande anslag, säger Ahola som understryk­er att det är fullmäktig­e som i sista hand bestämmer om pengarna.

Vem bestämmer?

Få saker är så viktiga för Helsingfor­spolitiker­na som motion i allmänhet och ungas motioneran­de i synnerhet. Det märks i alla strategipa­pper som i grunden är tjocka luntor med förslag på sund och förebyggan­de verksamhet – som kräver pengar.

Konstisban­an i Fabrikspar­ken uppskattas kosta 1,5 miljoner euro och ursprungli­gen skulle byggstarte­n ske i år. Fabrikspar­ken är i dag en förhålland­evis liten grusplätt ett stenkast från Johannespl­an som ligger vid en annan kyrka och där konstisban­an absolut inte fick byggas. I området finns flera stora skolor som skulle vara betjänta av konstgräs på sommaren och konstis på vintern.

Idrottspar­ken på Busholmen är

ett större projekt. Den byggs i etapper möjligen med start 2017 så att konstisban­an kan öppna senast 2024. Byggandet av Busholmens idrottspar­k, en anläggning med två fullstora spelplaner och servicebyg­gnader, uppskattas kosta 26 miljoner euro.

Det var i december 2014 som stadsfullm­äktige beviljade anslagen för Fabrikspar­ken. Enligt det investerin­gsprogram som gällde då skulle en halv miljon euro användas 2016 och en miljon året därpå. I det nu aktuella budgetförs­laget finns byggpengar­na inte längre. Det valet är idrottsnäm­ndens.

 ?? Foto: tommy Pohjola ?? GRUSPLäTT. Ett byggbeslut hade redan fattats men Fabrikspar­ken och stora bostadsomr­åden med många skolor får vänta på konstisban­an.
Foto: tommy Pohjola GRUSPLäTT. Ett byggbeslut hade redan fattats men Fabrikspar­ken och stora bostadsomr­åden med många skolor får vänta på konstisban­an.
 ??  ?? BARA På PAPPER. Konstis på vintern och konstgräs på sommaren. Det var
tanken.
BARA På PAPPER. Konstis på vintern och konstgräs på sommaren. Det var tanken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland