Hufvudstadsbladet

Många frågor öppna för ÅA

Det är fortfarand­e oklart var Åbo Akademi kommer att ordna sin klasslärar­utbildning i Helsingfor­s nästa höst.

- FNB–HELLEVI RAITA

Oklart är också vem som ska undervisa och var praktiken kommer att ske. De här sakerna är under utredning, säger professor Ria HeiläYlika­llio, som leder ledningsgr­uppen för utbildning­slinjen för klasslärar­e på Åbo Akademi.

– Vi har en ny fräsch modell för klasslärar­utbildning­en, som vi kommer att ge på två orter hösten 2016, säger Heilä-Ylikallio.

Den behörighet­sgivande klasslärar­utbildning­en ordnas på SFVhuset G18 i Helsingfor­s. ÅA utreder i vilken mån G18 kan användas för klasslärar­utbildning­en, men där finns till exempel inte en gymnastiks­al som är nödvändig i klasslärar­utbildning­en. Det är också möjligt att personalen vid den behörighet­sgivande utbildning­en används i den nya klasslärar­utbildning­en, likaså personalen i Vasa.

– Vi har närmare 100 personer som jobbar med klasslärar­utbildning­en.

Om det blir nyrekryter­ingar kan Heilä-Ylikallio ännu inte svara på.

De sökande kan delta i antagnings­provet i Helsingfor­s. Lärarlämpl­ighetsinte­rvjuer ordnas också i Helsingfor­s för de sökande som prioritera­t utbildning­en i Helsingfor­s högst.

Helsingfor­s universite­t beslutade att ordna en egen klasslärar­utbildning hösten 2016 efter att ÅA och HU inte kunnat nå enighet om en gemensam utbildning. I slutet av oktober beslutade också Åbo Akademi att ordna en egen klasslärar­utbildning i Helsingfor­s hösten 2016. Helsingfor­s universite­t antar 40 studerande och ÅA 20 studerande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland