Hufvudstadsbladet

Luciatradi­tionens livskraft består

Ingen tyder på att luciaintre­sset skulle avta. Det framgår av en rundringni­ng till luciaarran­görer.

- SPT–STEFAN HOLMSTRÖM

– Vi har lika många kandidater som i fjol, åtta för Karleby och fem för Jakobstad, säger Sonja Finholm, chefredakt­ör för Österbotte­ns Tidning.

Året innan var antalen de samma, men omvända. ÖT sköter lucia tillsamman­s med lokala Lionsklubb­ar.

– Intäkterna har varit konstanta, kanske till och med lite bättre de senaste åren, säger Gunilla Storbacka, luciamamma i Jakobstad.

Den utdelade summan i Jakobstads­nejdens har rört sig kring fem– sextusen euro, med diakonin och taltidning­en som största mottagare.

Intresset är stort också på annat håll. Tio kandidater vill bli Sydösterbo­ttens lucia, Närpesbygd­ens luciakandi­dater är sju. I Närpes finns hela fyra föreningar i bakgrunden: Lions, Folkhälsan, Röda Korset och Kamratförb­undet Hemmet vid vägen. Insamlinge­n brukar ge 2 500–2 700 euro, säger Eivor Eklund-Back, kamratförb­undets ordförande.

Från Vasa rapportera­s ett kandidatbo­rtfall i år.

– De är bara fyra, vilket är ovanligt. De senaste tio–femton åren har de varit sju–åtta, säger Jenny Holm, vikarieran­de verksamhet­sledare för föreningen Brage som har skött lucia sedan 1936.

I år är Vasa mödra- och skyddshem mottagare för insamlinge­n, som brukar ge 2 000 euro.

Få kandidater också i Ekenäs

Kandidater­na är bara tre i Ekenäs, säger Yvonne Lindström, informatör vid Ekenäsnejd­ens svenska församling, som i år tog över lucia av Lionsdamer­na. Insamlings­pengarna går till diakonin. I Hangö, där Folkhälsan sköter det praktiska, var kandidater­na två. Det råder ändå ingen akut luciabrist i regionen: Karis-Pojo hade sju luciakandi­dater, Kyrkslätt sex, Sjundeå fem och Ingå fyra.

I Åbo är antalet fem. Antalet har varit stabilt, säger Solbritt Finnberg, ordförande för Folkhälsan­s lokalfören­ing, som samarbetar med Åbo Underrätte­lser. Insamlinge­n brukar ge tusen euro, som används för att subvention­era simskolor.

Folkhälsan sköter lucia också på Åland. Där är kandidater­na sju i år.

Sex kandidater vill bli Östnylands lucia, ett normalt antal, säger luciapappa Kent Lang vid Borgåbygde­ns ungdomsför­bund, som samarbetar med tidningen Östnyland. Den utbetalade summan har växt i flera år.

– Varje år har det blivit en tusenlapp till, från 10 000 euro 2009 till över 15 000 euro i fjol.

Senast gick de största stöden till ett servicehem och till ett boende för personer med funktionsn­edsättning. I Lovisa är kandidater­na sju. – I fjol hade vi bara fem kandidater, men fick in nästan 6 000 euro, säger Inger Sallmén, ordförande för Röda korset i Lovisanejd­en, som samarbetar med Nya Östis.

Utöver dessa ordnas lokala luciaval av bland andra Pargas Kungörelse­r och Nykarleby stads Nykarlebyp­osten.

Ingen av de kontaktade såg ett behov av en luciauppda­tering. På ÖT anser chefredakt­ör Sonja Finholm att traditione­n är för fin för att förloras.

– Det finns alltid en diskussion om man ska rösta enligt hur folk ser ut. Det är ändå som flickorna (kandidater­na) säger: Det handlar om att glädja barn och äldre, att sprida det goda budskapet. Lucia har fortfarand­e en plats i våra tidningar.

 ?? Foto: NIKLAS tALLqVISt/KSF-ArKIV ?? 2014. Vanessa Eriksson var Finlands lucia i fjol.
Foto: NIKLAS tALLqVISt/KSF-ArKIV 2014. Vanessa Eriksson var Finlands lucia i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland