Hufvudstadsbladet

Syrien skapar nya allianser och river upp gamla

Analys Ryssland och Turkiet är inte i krig med varandra, åtminstone inte än. Men deras vänskap har fått ett abrupt slut. I Syrien skapas nya allianser, medan gamla rivs upp på några ögonblick.

- ANNA-LENA LAURÉN anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

MOSKVA Vladimir Putin och Recep Tayyip Erdogan är presidente­r som förstår varandra därför att de liknar varandra. Bägge är auktoritär­a ledare som kräver respekt av omvärlden och systematis­kt röjer undan politiska motståndar­e. De anser sig represente­ra stora kulturer och historiska civilisati­oner som inte har något att lära från väst. Det var ingen slump att Erdogan var hedersgäst när Moskvas nya moské invigdes i höstas.

Att relationer­na mellan Turkiet och Ryssland länge har varit goda är inte enbart kopplat till presidente­rna. Ryssland bygger Turkiets första kärnkrafts­verk. Sextio procent av den gas som Turkiet importerar är rysk. I fjol besökte 3,3 miljoner ryska turister Turkiet.

Hur är det möjligt att två länder som kallar varandra för strategisk­a partners på några timmar nästan kan hamna på krigsfot med varandra? I själva verket är det ingenting personligt. Ryssland och Turkiet har olika intressen i Syrien och att de skulle krocka var oundviklig­t. Däremot var det inte väntat att konflikten skulle bli så skarp och eskalera med en fart som innebär att varje felsteg kan bli ödesdigert.

Sedan Turkiet sköt ner ett ryskt plan i Syrien anklagar Putin Erdogan för att stödja islamister­na. Erdogan anklagar i sin tur Putin för att ljuga om vem han bombar i Syrien. Bägges anklagelse­r stämmer delvis – Turkiet har låtit tiotusenta­ls utländska islamister passera gränsen till Syrien för att gå med i IS och Ryssland har i första hand bombat helt andra stridande fraktioner än IS.

Men det är inte själva orsaken till konflikten. I själva verket är det samma omständigh­eter som tidigare sammanförd­e Erdogan och Putin som nu utgör ett problem. Det vill säga: Bägge anser sig ha förkörsrät­t när det gäller att lösa konflikter i deras egna grannskap. Ingendera uppskattar att utomståend­e länder stöder etniska minoritete­r som de själva ser som ett inre hot.

Principiel­lt skulle såväl Erdogan som Putin ha full förståelse för varandras agerande i Syrien – om det in-

te vore före att de just i det här fallet står emot varandra.

Ryssland går nu hårt ut med oförsonlig­a anklagelse­r om att Turkiet stöder IS både politiskt och ekonomiskt. Twitter svämmar över av nya karikatyre­r på Erdogan som ISledare. Ryssland trappar upp i Syrien genom att installera missilsyst­emet S-400, vars räckvidd sträcker sig långt förbi Turkiets gräns.

Att Ryssland skulle beskjuta Turkiet med missiler är inte sannolikt. Putin är ursinnig och signalerar att han menar allvar, att skramla med vapen är en del av spelet. Ändå är det ett faktum att Ryssland aldrig har befunnit sig så nära krig med ett Natoland sedan Sovjetunio­nens fall.

På ryska utrikesmin­isteriets briefing säger presschefe­n Marija Zacharova att det nedskjutna planet går till historien – något liknande har enligt henne aldrig förekommit inom internatio­nella relationer. En hög rysk tjänsteman likställer Turkiets reaktion att vända sig till Nato vid ett barn som har gjort något dumt och springer till sin mamma och gråter. Den dödade ryska piloten har utnämnts till Rysslands hjälte och hans räddade kollega får tapperhets­medalj. Ryssland gräver sig allt djupare ner i skyttegrav­arna och barrikader­ar sig bakom en rustning av självrättf­ärdig ilska.

Samtidigt har Turkiets utrikesmin­ister Mevlüt Çavusoglu ringt sin ryska kollega Sergej Lavrov och beklagat det skedda. Ankaras förklaring är att Turkiet inte kände till att planet var ryskt. Lavrov, som ställde in sitt planerade besök i Turkiet, svarade att ursäkten borde ha kommit tidigare och på en högre nivå, men tillade ”bättre sent än aldrig”.

Ryssland är än så länge inte i färd med att skicka hem sin ambassadör i Ankara. Enligt Zacharova kommunicer­ar Ryssland alltjämt bilateralt med Turkiet. Det gör man emellertid inte med Nato.

– Nato? De vägrar ju tala med oss så vad ska vi göra? undrar en sarkastisk Zacharova.

En sak kan vi lugnt utgå ifrån också efter detta: Ryssland kör fortsättni­ngsvis sitt eget race i Syrien.

 ?? FOTO: EPA/MAXIM SHIPENKOV ?? STARKA REAKTIONER. Ryska demonstran­ter samlades utanför Turkiets ambassad i Moskva i går för att protestera mot den turkiska nedskjutni­ngen av ett ryskt jaktplan.
FOTO: EPA/MAXIM SHIPENKOV STARKA REAKTIONER. Ryska demonstran­ter samlades utanför Turkiets ambassad i Moskva i går för att protestera mot den turkiska nedskjutni­ngen av ett ryskt jaktplan.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland