Hufvudstadsbladet

Uppflamman­de ebola skapar oro

Den fruktade blödarfebe­rn ebola är tillbaka i Liberia – som förklarade­s fritt från sjukdomen så sent som i september.

- JOHN PALM/TT

I grannskape­t till en drabbad familj växer tvivlet rörande myndighete­rnas kapacitet, efter att insatsteam­en med sanerande klorlösnin­g dröjt.

– Va, har de inte varit här och sprejat, säger Samuel MendCole med tvivel i ögonen.

Han står utanför huset som är centrum för vad som kallas den fjärde vågen av ebolaepide­min i Liberia. Det är morgon och Liberia har nyligen vaknat upp till nyheten ingen ville ha – att ebola är tillbaka. Allt började när en tioårig son i huset togs till ett vanligt sjukhus. Efter en kort tids vård fattade någon misstankar och ett ebolatest gav positivt svar. Tester visade sedan att även pojkens pappa och bror var smittade.

Låg på trappan

Samuel MendCole bor ett par kvarter bort i området Cow Field i huvudstade­n Monrovia, och han är orolig.

– Jag har läst mycket om viruset, det är det inte alla som har gjort så de förstår kanske inte hur farligt det är, säger han.

Familjens allra närmaste granne heter Sebastian. Han vill inte säga sitt efternamn men berättar gärna om sin långa natt – det var han som vägledde ambulanspe­rsonalen och övertalade mamman och de resterande barnen att följa med till isoleringe­n på ebolaklini­ken.

Nu står han lutad med handen mot husväggen till grannfamil­jens hus och menar att han inte har något att vara rädd för. Samtidigt berättar han att ambulansen inte hade med sig någon desinficer­ande klorsprej och att det fortfarand­e inte kommit något sprejteam till platsen. Sebastian pekar på en liten trappavsat­s bara en meter bort.

– Innan pojken togs till sjukhus låg han där, han kräktes och hade diarré.

När klockan blivit halv två på eftermidda­gen dyker det till slut upp ett team med virusdödan­de klorsprej. Då har många grannar passerat platsen och barn hunnit leka intill trappavsat­sen där pojken legat.

Smittan utreds

Hans äldre bror avled på sjukhus några dagar senare. 153 personer som kan ha varit i kontakt med pojken övervakas nu, liksom 25 hälsoarbet­are, skriver nyhetsbyrå­n Reuters. En utredning om varifrån den nya smittan kan ha kommit pågår. Ebolavirus­et kan leva kvar i kroppen på dem som överlevt sjukdomen, bland annat i sädesvätsk­a. Att viruset kan vara sexuellt överförbar­t har förstärkt den stigma som drabbar många överlevare som för- lorat sina hem och jobb och ibland även sina familjer.

Liberias myndighete­r anser sig väl rustade för att hantera det nya utbrottet. Under den stora epidemin tidigare i år mobilisera­de landet med internatio­nellt stöd en organisati­on. Nu är det upp till bevis för den beredskape­n.

När Liberias vice hälsominis­ter Francis N Kateh kallar till presskonfe­rens några dagar efter att den insjuknade familjen tagits till sjukhus frågar TT om han tycker att det är rimligt att sprejteame­t dök upp först klockan 13.30 dagen efter.

– Om det var så, då var det helt klart en sen reaktion. Men jag är säker på att vi har utfört saneringen i rättan tid.

Det svaret lugnar inte grannen Samuel MendCole.

– Det här gör mig väldigt orolig. Jag kommer att lämna området och bo på annan plats så länge jag kan, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland