Hufvudstadsbladet

Piloten: Ingen varning gavs

Den överlevand­e piloten från det ryska jaktplanet som sköts ned av Turkiet säger att planet inte varnades av turkarna.

-

– Inga varningar gavs, varken radioeller visuella varningar. Det förkom ingen kontakt överhuvudt­aget, sade Konstantin Murachtin till ryska journalist­er på ett sjukhus i Latakia, där Ryssland har en flygbas.

Han räddades av ryska och syriska specialsty­rkor. Den andra piloten dödades däremot av rebeller på marken efter att ha hoppat ut med fallskärm.

Enligt Murachtin lämnade hans jaktplan aldrig det syriska luftrummet.

”En planerad provokatio­n”

Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov sade i går att Turkiets nedskjutni­ng av det ryska jaktplanet ser ut som ”en planerad provokatio­n”.

– Vi hyser allvarliga tvivel om att det här är en oöverlagd handling, det ser verkligen ut som en planerad provokatio­n, säger Lavrov vid en presskonfe­rens i Moskva.

Han försäkrar dock att Ryssland inte planerar att inleda ett krig mot Turkiet.

– Vi planerar inte att gå ut i krig med Turkiet, vår attityd mot det turkiska folket har inte förändrats, säger Lavrov efter att ha pratat med sin turkiska kollega i telefon.

Han varnar dock för att Ryssland kommer att omvärdera sina relationer till Turkiet.

Putin: Res inte till Turkiet

Nedskjutni­ngen väntas åtminstone få stora konsekvens­er för den turkiska turistsekt­orn. I fjol besökte 3,3 miljoner ryska turister Turkiet. Turkiet väntades också få sin andel av de hundratuse­ntals ryska turisterna som inte längre kan resa till Egypten efter det misstänkta bombdådet mot ett ryskt plan som dödade alla 224 personer ombord förra månaden.

Rysslands president Vladimir Putin ställde sig i går bakom en rekommenda­tion från utrikesmin­isteriet om att landets medborgare inte ska besöka Turkiet efter nedskjutni­ngen.

– Efter sådana tragiska händelser som förstörand­et av vårt plan och en av våra piloters död är det här en nödvändig åtgärd, sade Putin i kommentare­r på tv.

I Moskva kastade hundratals unga demonstran­ter sten och ägg på Turkiets ambassad i protest mot nedskjutni­ngen av det ryska jaktplanet. Flera av ambassaden­s fönster krossades. Polisen uppmanade dem att sluta protestera, men ingrep inte, rapportera­r AFP:s fotograf på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland