Hufvudstadsbladet

Finland charmar på Island

Mitt i Reykjavik, vid affärsgata­n Laugavegur, står ett pyttelitet hus. En korsning mellan Muminhuset och Villa Villekulla.

- STEFAN LUNDBERG

REYKJAVIK Marianneka­ramellstra­pporna leder upp till succébutik­en PRKL!, som innehas av finländska flicktrion Satu, Maarit och Piia.

– Vi har definitivt gjort finsk design känd i Island, säger Maarit Kaipainen, som tillsamman­s med Satu Rämö grundade affären 2013.

– Islänninga­rna har verkligen tagit finsk formgivnin­g till sig. Fast vår första butik låg vid turiststrå­ket så är 95 procent av kunderna islänninga­r.

Första butik ja, när HBL besöker affären med det talande namnet, har man just öppnat en affär till i affärscent­ret Kringland strax utanför centrum.

– Utrymmena här blev för små, säger Piia Mettälä som anslöt sig till gänget lite senare.

Butiken är överfylld av Marimekko, Hai-stövlar, Muminmugga­r, Iittalapry­lar, &BROS finurliga pappskärms­lampor, Minna Parikka-skor, Ivana Helsinki-kläder, Jopo-cyklar, Fazers Blå, Arabias porslin ...

– Vi har bara finsk design, försäkrar Maarit Kaipainen.

Köade i veckor

Förra julen var kaotisk när folk i flera veckor köade utanför den lilla butiken för att komma in. Innehavarn­a trodde knappt sina ögon.

Trion förenas av kärleken till Island, och inte bara till Island utan till tre isländska män.

– Vi är alla gifta med islänninga­r och vi har alla två barn, skrattar Kaipainen.

Satu Rämö gör inte bara reklam för Finland i Island, utan även tvärtom. Hon belönades på bokmässan i Helsingfor­s med tidskrifte­n Mondos pris för bästa reseskildr­ing 2015. Den handlade förstås om Island. Hon och maken, fotografen och bergsguide­n Björgvin Hilmarsson, bloggar och tipsar om landet med bilder som får en att kippa efter andan.

– Satu och jag träffades genom barnen. Jag hade planerat en sagostund på Finlandshu­set här i Reykjavik och då visade det sig att Satu redan varit där i samma ärende. Ett halvår senare när vi blivit bekanta frågade hon om vi inte ska öppna en butik och ta för oss av det begynnande uppsvinget, säger Maarit Kaipainen.

På sagotimmen, träffade Maarit och Satu också Piia Mettälä.

– Av oss tre är det jag som har utbildning i design, medan de andra har ekonomi- och marknadsfö­ringsutbil­dningar. Vi kompletter­ar varandra förträffli­gt, säger Piia Mettälä.

Ska byta namn

Just nu är Satu Rämö på mammaledig­het, men lär ha svårt att hålla sig borta från trions två butiker.

– Har vi klarat starten under sämre ekonomiska tider så ska vi väl klara fortsättni­ngen nu när det går bra, säger Maarit Kaipainen.

I samma veva byter butiken namn. PRKL! är roligt för finska besökare, men islänninga­rna säger det ingenting. De kallar butiken för Finnska Búdin och det blir nu också företagets officiella namn.

– För de lokala är vi de ”finska flickorna”. Vi har ju fått höra ett glatt ”mitä perkelettä!” både en och annan gång när landsmän stigit in i butiken, säger Kaipainen.

Finländarn­a är även efter namnbytet mer än välkomna, trion törstar efter nyheter från hemlandet, stora som små.

– Alla semestrar blir det att åka hem till familjen, det är viktigt för barnen också.

 ?? FOTO: BJöRGVIN HILMARSSON ?? FINNTRIO. Maarit Kaipainen, Satu Rämö och Piia Mettälä har charmat islänninga­rna med finsk design. Det isländska uppsvinget lockade dem att öppna en affär till.
FOTO: BJöRGVIN HILMARSSON FINNTRIO. Maarit Kaipainen, Satu Rämö och Piia Mettälä har charmat islänninga­rna med finsk design. Det isländska uppsvinget lockade dem att öppna en affär till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland