Hufvudstadsbladet

Ta lärdom från Island

- STEFAN LUNDBERG

●●Islands befolkning är lika stor, eller liten, som Svenskfinl­ands. I dag växer landets bnp snabbare än något EU-lands. Är det en slump att Island också tagit sig till EMslutspel i såväl fotboll, handboll som basket?

Kan man lära sig något av ett litet land som Island? Av ett land, som enligt amerikansk­a Citigroups chefsekono­m Willem Buiter uppvisade en ”kollektiv enfald före kollapsen 2008, som saknar motstycke i civilisera­de länder”. Buiter ansåg det inte konstigt med tanke på att det i Island finns ”ungefär lika mycket begåvning som i en medelstor engelsk stad”.

Finland har aldrig lyckats ta sig till EM-slutspel i fotboll och vårt bnp hör till Europas sämsta.

●●En orsak till Islands ekonomiska framgångar är givetvis att Island behållit sin krona och kan devalvera den. Men trots det – och Buiters pessimism – finns det ändå orsak att ta lärdom.

✔ Islänninga­rna försäkrar att de inte är några dysterpett­rar som ältar olyckor och oförrätter. De går vidare, övertygade om att det blir bättre.

✔ De tror mera på Nikes devis ”Just Do It” än på konsultern­as ”Just Talking”.

✔ Fliten står högt i kurs. Framgångar­na i fotboll kom efter osannolikt hårt jobb på juniornivå. Inom ekonomin var islänninga­rnas arbetsvill­ighet helt avgörande för comebacken. Man var beredd att ta vilket jobb som helst, oavsett tidigare meriter och utbildning.

✔ Islänninga­rna tillät inte att de svagaste i samhället betalade notan. De rika och medelklass­en fick stå för fiolerna. Det gynnade på sikt hela ekonomin.

✔ Satsningar­na på utbildning och ungdom skars inte ner. Det ger nu utdelning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland