Hufvudstadsbladet

”Jag siktar alltid på bortre krysset”

Handboll Borgåbördi­ge Niclas Ahlgren är för tillfället Helsingfor­s IFK:s bästa målskytt i FM-ligan i handboll med sina 43 fullträffa­r. Om takten takt håller i sig kommer slutsaldot att landa på närmare 130 strutar.

- TEXT & FOTO: ANDREAS SJÖBLOM 020 756 9630 andreas.sjoblom@ksfmedia.fi

BORGÅ Då Niclas Ahlgren för drygt tre år sedan lämnade moderklubb­en Akilles för spel med Helsingfor­s IFK hade han bakom sig sin bästa säsong med 103 fullträffa­r i FM-ligan.

Han fick också en flygande start med HIFK, men sedan vände Fru Fortuna honom ryggen.

– Jag hade gjort 52 mål på åtta matcher då jag åkte på en knäskada som höll mig borta för återstoden av säsongen. Främre korsbandet gick av och det dröjde länge innan jag kunde börja träna för fullt, berättar Niclas Ahlgren.

– I fjol kunde jag medverka i endast en handfull matcher och det är egentligen först nu som jag känner att jag är hundraproc­entigt kurant. Och det syns. I årets FM-liga har Ahlgren svarat för 43 fullträffa­r på åtta matcher vilket ger ett snitt på 5,4 mål per match. Om han lyckas upprätthål­la samma takt säsongen ut håller i sig kommer slutsaldot att landa på närmare 130 strutar.

– Målsaldot är inte något jag går och funderar på, åtminstone inte i det här skedet av säsongen, men som spelare vill jag såklart alltid gå framåt och bli bättre så visst skulle ett nytt personligt målrekord sitta bra.

Tjugotreår­ige Ahlgren spelar i HIFK som vänsterytt­er, eller vänstersex­a som det kallas i handbollst­ermer.

– Min uppgift är enkel: att sätta bollarna i nät.

Sitter i ryggmärgen

Ahlgren berättar att han inför varje match funderar på vem som står för motståndet, vem som vaktar målet och vart han ska placera sina skott.

– Det sitter nog i ryggmärgen men visst måste man hinna ta upp blicken för att se vad målvakten håller på med.

– Jag siktar alltid på bortre krysset, det är mitt favoritstä­lle. Men huvudsaken är ändå att bollen går i mål. Om man som anfallsspe­lare inte lyckas utnyttja sina lägen får man snabbt finna sig i att sitta på bänken.

Ahlgren vill ogärna ta åt sig all ära för sina fullträffa­r.

– Mina lagkompisa­r har stått för fina framspelni­ngar och så har jag också fått göra några på straff.

Nytt spelsystem

Helsingfor­s IFK har inför den här säsongen fått en ny tränare i Toni Kallio. Enligt Ahlgren är Kallio en tränare som kräver mycket av sina spelare.

– Kallio har kört in ett nytt försvarssy­stem som kräver god kondition och att alla jobbar till- sammans. Tillsvidar­e har det nya systemet fungerat mycket bra och vi har bland annat tagit poäng av Cocks från Riihimäki i årets serie, säger Ahlgren.

Enligt Ahlgren har Helsingfor­s IFK i år det starkaste laget under hans tid i klubben. För tillfället ligger rödtröjorn­a på en fjärde plats i serietabel­len.

– Jag anser att vi har chanser att gå hur långt som helst. HIFK möter HC West på lördag. – Vi förlorade det första mötet med ett måls marginal och är nu sugna på revansch. Det blir garanterat en jämn match som kan gå åt vilket håll som helst, säger Ahlgren.

Min uppgift är enkel: att sätta bollarna i nät. Niclas Ahlgren

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MåLSPOTTAR­E. Niclas Ahlgren är för HIFK:s bästa målskytt den här säsongen.
MåLSPOTTAR­E. Niclas Ahlgren är för HIFK:s bästa målskytt den här säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland