Hufvudstadsbladet

Svensk kritik mot Coes Nike-koppling

Friidrott IAAF:s ordförande Sebastian Coe får skarp kritik för sin dubbelroll då Eugene tilldelade­s friidrotts-VM 2021.

-

Eugene tilldelade­s friidrotts-VM 2021 utan att Göteborg ens hann få presentera sin kandidatur.

Nu ifrågasätt­s nye IAAF-ordförande­n Sebastian Coes kopplingar till Eugene.

– Det luktar illa, säger Björn Eriksson till BBC.

Riksidrott­sförbundso­rdföranden Eriksson var tidigare ordförande i Svenska friidrotts­förbundet och ansvarig för Göteborgs ansökan om VM 2021. Eriksson gick i taket efter att Internatio­nella friidrotts­förbundet (IAAF) i april beslöt att ge amerikansk­a Eugene VM utan att Sverige ens fick lämna in en ansökan. Eriksson sade också tidigare i november, när IAAF:s förre ordförande LamineDiac­k greps misstänkt för korruption, att hans bild av IAAF var ”en unken organisati­on med ett demokratis­kt underskott”.

Coe förklarar sig

Ericsson blir inte mindre upprörd när BBC visar honom ett mejl från Nike, som sponsrar USA:s friidrotts­förbund och som Coe är ambassadör för, och USA:s friidrotts­förbund, där det framgår att Coe stödjer Eugene som VM-arrangör 2021.

– Det ser inte bra ut. Det här vill jag att Coe förklarar, säger Eriksson.

Coe säger till BBC att han aldrig diskuterat VM med Nike och att han hela tiden velat ha ett ansöknings­förfarande kring VM 2021.

– Jag skulle ha sagt det under styrelsemö­tet i Peking. Men Diack sade till styrelsen att det fanns politiska och finansiell­a skäl till att ge Eugene VM. Med överväldig­ande majoritet (23–1) beslutade styrelsen att ta friidrotts-VM till en marknad där vi inte tidigare varit, säger han.

Coe får omkring 95 000 euro om året av Nike som företagets ambassadör.

– Det är ett stort problem, säger Eriksson.

IAAF är satt under lupp sedan antidopnin­gsorganisa­tionen Wada avslöjat systematis­k dopning inom rysk friidrott, och där friidrotts­höjdare som den förre ordförande­n LamineDiac­k misstänks ha tagit emot mutor för att dölja den ryska dopningen.

Jag skulle ha sagt det under styrelsemö­tet i Peking. Men Diack sade till styrelsen att det fanns politiska och finansiell­a skäl till att ge Eugene VM. Sebastian Coe ❞Det

luktar illa. Björn Eriksson

 ?? Foto: GreG Baker / lehtikuva / aFP ?? Kritiseras. Nike betalar 95 000 euro per säsong åt Sebastian Coe.
Foto: GreG Baker / lehtikuva / aFP Kritiseras. Nike betalar 95 000 euro per säsong åt Sebastian Coe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland